La nivel european există implementate mai multe materii pentru școlile primare și gimnaziale. Interesul actual condus de politici pentru educația antreprenorială și juridică în școlile primare și gimnaziale se concentrează pe dezvoltarea persoanei întreprinzătoare și pe cunoașterea legislației și a drepturilor fiecăruia. Predarea unor materii precum „Educație antreprenorială” și „Educație juridică”, se bazează pe un model bine determinat și gândit de specialiști în domeniu.
La nivel european, de exemplu în Marea Britanie, de câțiva ani, în școlile gimnaziale se predau cursuri de educație antreprenorială și juridică. Cursurile sunt adaptate pentru vârsta elevilor și predate, în esență, într-un limbaj accesibil acestora.
Majoritatea acestor cursuri de educație juridică și antreprenorială se concentrează pe dezvoltarea persoanei întreprinzătoare și pe cunoașterea legislației și a drepturilor fiecăruia. Predarea unor astfel de materii se bazează pe un model se bazează pe un model bine determinat și gândit de specialiști în domeniu.
Un astfel de proiect a fost în discuție în Senatul României, proiect ce prevede ca cele două materii, „Educație antreprenorială” și „Educație Juridică”, să devină materii obligatorii în învățământul gimnazial.
Noul proiect vine cu amendamente la Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011, și începând cu anul școlar 2022-2023, elevii din școala gimnazială și primară vor avea două noi materii obligatorii.
Este vorba de „Educație antreprenorială” și „Educație juridică”. În cazul celei de-a doua, la nivelul a 130 de instituții de învățământ, era introdusă ca materie opțională, materia fiind predată profesori specializați în domeniul justiţiei.
În 2017, în urma unei acțiuni inițiate de News247WorldPress, materia „Educația Juridică” era implementată ca și materie opțională într-un proiect denumit „Proiectul Educație Juridică Argeș II” cu termen final 2023. Tot atunci se implementa, la nivel educațional, și „Proiectul Comunicare, Branding, Imagine, Educație Media”, tot sub forma de materie opțională.
Pe 18 octombrie Senatul României a adoptat proiectul de lege ce aduce modificările la Legea Educației Naționale, cele două materii devcenind, astfel, obligatorii începând din anul școlar următor. Legea a fost votată, urmând să fie trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.
„Art. I – Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr.l8 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulteriora, se modifică şi se completează cupă cum urmează:
l. Articolul 68 litera f) se completează şi va avea următorul cuprins: ”f) competenţe antreprenoriale şi financiare;”
2. Articolul 344 alin.(l) lit.c) pct.(iv) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(iv) programe de educaţie antreprenorială şi financiară;”, spune noua lege aprobată de Senat în 18 octombrie 2021.