Comisarii de la ANPC au început anul cu noi controale și sancțiuni. Două magazine Lidl și Mega Image au fost închise în urma neregulilor descoperite în timpul verificărilor.
În timp ce românii au luat cu asalt stațiunile montane de la noi din țară, comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au demarat o serie de acțiuni de verificare în mai multe centre comerciale.
Marți, reprezentanții instituției au transmis, printr-un comunicat de presă, că echipele de comisari care activează în Comandamentul de Iarnă 2023-2024 au făcut verificări la SC Mega Image SRL şi la SC Lidl Discount SRL din Buşteni – una dintre destinațiile de vacanță preferate de turiști în această perioadă.
În urma controalelor, au fost impuse mai multe măsuri – s-au dat opt amenzi în valoare totală de 105.000 de lei, produsele neconforme descoperite au fost retrase de la vânzare.
Mai mult, cele două magazine Lidl și Mega Image au fost închise temporar pentru remedierea deficiențelor. În condițiile în care operatorii economici au mai fost sancţionaţi pentru abateri similare, specialiștii de la ANPC au propus închiderea celor două unităţi pe o perioadă de la șase la 12 luni.
Printre neregulile sesizate de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecţia Consumatorilor se numără:
Te-ar putea interesa și: Cel mai cumpărat aliment în România în 2023. S-au dublat vânzările în Lidl, Kaufland și alte magazine
În urma controalelor efectuate pe Valea Prahovei, ministrul Economiei și Turismului, Radu Oprea, a transmis că în afară de cele peste o mie de unităţi de cazare clasificate, funcţionează ”multe alte” unităţi care nu sunt clasificate ca fiind turistice.
”Este, în acest moment, un control care este gestionat de către Prefectul judeţului Prahova, există, de asemenea, Comandamentul de iarnă în care ANPC este prezent în toată zona superioară a Văii Prahovei.
Sunt controale, sunt rapoarte pe care le fac în timp real, însă din constatările celor de la ISU – şi acesta este un lucru care va intra în planul de control al Ministerului Turismului – s-a constatat că sunt 1.057 de unităţi clasificate, de toate felurile, cu cereri de clasificare, dar că, în mod real, ar fi în teren multe alte unităţi care nu sunt clasificate”, a declarat Radu Oprea, vineri seară, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.
Te-ar putea interesa și: Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta în magazinele Lidl România. Prețurile au luat-o razna în 2024
Ministrul a punctat că unităţile de cazare neclasificate nu pot funcţiona din punct de vedere legal.
”Din punct de vedere legal nu au voie să funcţioneze neclasificate, aşa că planul de control al Ministerului Turismului va fi axat pe această chestiune, de a identifica pe cei care funcţionează neclasificaţi, aplicăm amenzile de rigoare, îi îndrumăm cum se pot clasifica în conformitate cu legea.
Le-am explicat încă o dată cum trebuie să se conformeze legii, le-am spus că vom fi neiertători atunci când vom veni în control, dar ne aşteptăm să se conformeze cerinţelor legale. Acesta a fost dialogul cu antreprenorii, cu cei care sunt în zona Văii Prahovei. Cred că este corect să procedăm aşa”, a adăugat ministrul Radu Oprea.