04 ian. 2024 | 12:56

Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta în magazinele Lidl România. Prețurile au luat-o razna în 2024

News
Cât a ajuns să coste o sticlă de Fanta în magazinele Lidl România. Prețurile au luat-o razna în 2024
Cât costă o sticlă de suc în 2024 după scumpiri

Anul 2024 cu scumpiri enorme la combustibili, TVA mai mare și taxe noi. Cele mai mari schimbări ale prețurilor le vom simți la alimente bio, țigări, alcool, dulciuri și sucuri.

Scumpiri mari la raft. Cât costă acum o sticlă de suc

Începând de la 1 ianuarie a crescut TVA-ul la produsele care conțin zahăr într-o anumită cantitate, precum sucurile. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe clipuri video postate de cei care au rămas șocați când au văzut cât costă o sticlă de Fanta în marile magazine.

Pe lângă taxa nouă care a fost aplicată în luna noiembrie, cea de 50 de bani, creșterea TVA-ului a modificat semnificativ prețurile sucurilor. Prin urmare, pentru o singură sticlă de Fanta de 2,5 litri vom plăti de acum 12,5 lei.

TVA-ul pentru sucuri a crescut de la 9% la 19%. De asemenea, același lucru se va întâmpla și în cazul berii fără alcool, dar care conține adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau arome.

„Această măsură este discriminatorie. Dacă ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de măsură de creștere a nivelului de TVA cu 5 % față de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50%, scădere”, a declarat Adelina Ţînţariu, reprezentant al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.

Citește și: Românii care vor avea salariul cu 1.000 de lei mai mare de anul acesta. Ei vor primi bani în plus la final de lună

Alte scumpiri de care avem parte în noul an

Veștile proaste în ceea ce privește scumpirile în vizează și pe șoferi. Începând de la 1 ianuarie, combustibilul este mai costisitor. Benzina fără plumb este mai scumpă cu 29 de bani pe litru, cea cu plumb cu 35 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru.

În același timp, din luna iulie vom avea parte de un nou val de scumpiri la carburanți, după cum urmează: benzină fără plumb – 43 bani pe litru, benzină cu plumb – 50 de bani pe litru, motorina – 39 de bani pe litru.

Amenzile de circulație au crescut și ele de la 1 ianuarie 2024. Punctul de amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație.

Înainte, punctul-amendă era de 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017. Amenda crește de la 145 la 165 de lei.

Citește și: Prețul chiriilor a explodat în România. Topul scumpirilor pe orașe