Două asistente medicale și doi registratori au fost reținuți în cazul certificatelor false de vaccinare din cadrul centrului de vaccinare aflat în localitatea Petea, județul Satu Mare. Mai mult de atât, a fost reținută și o altă persoană în acest caz.
În cursul anului 2021, conform procurorilor, suspecții ar fi pretins și primit, de mai multe ori, sume de bani cuprinse între 250 și 300 de euro, de la diferite persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fie administrate dozele de vaccin necesare.
”Persoanele interesate ar fi apelat la suspecţii menţionaţi, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichiţa-Camelia, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor.
În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid”, susţine DNA.
Mijloacele de probă au relevat două moduri de acțiune. Unul dintre acesta este cel în care persoana interesată se prezenta direct la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu era administrată.
Cea de-a doua metodă și utilizată mai frecvent, este aceea în care persoana interesată nu se prezenta deloc la centrul de vaccinare. Aceasta doar primea adeverință de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.
În a doua situație, persoanele comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unei aplicații telefonice ce permit transmiterea de poze ale actelor de identitate. Acestea erau transmise suspecților în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare.
Adeverințele de vaccinare erau înmânate persoanei intermediare, care le preda personal persoanelor interesate, în același timp încasând și sumele de bani cu titlul de mită. Ulterior, intermediarii se întâlneau periodic cu suspecții pentru a le înmâna sumele de bani primite de la persoanele fals vaccinate.
Adeverințele de vaccinare nu erau generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor.
În acest fel, o parte din suma de bani era remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” prestate. În urma perchezițiilor, oamenii legii au descoperit 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 lire sterline.