Urmează ca urgia albă să ajungă în România, astfel că meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie anunţă ger năprasnic şi ninsori puternice. Ce ar trebui să aducă cu ea dorsala anticiclonică care vine în România și ce înseamnă asta.
Vremea schimbă foaia în România. Astfel, vremea se răcește simțitor în toată țara, conform meteorologilor, care au anunțat ninsori și temperaturi de până la -10 grade Celsius.
Circulația atmosferică la nivelul Europei se va schimba radical în perioada următoare.
Câmpul de presiune scăzută din zona centrală a Bătrânului Continent va fi înlocuit de o dorsala anticiclonică, care va uni Anticiclonul Azorelor cu Anticiclonul Est-European.
De astfel, acesta era acum un timp tiparul clasic de iarnă și era asociat cu răcirea puternică a vremii în Europa, dar și cu căderi de zăpadă, viscole și perioade de ger în regiunea României.
Deocamdată, însă, prognozele nu arată impresionant în această privință. Prognozele nu ar indica să se întâmple așa ceva.
Cu toate astea, va fi o răcire puternică față de temperaturile înregistrate în ultimele zile, când a fost mai mult vreme de primăvară târzie.
Astfel, temperaturile se vor micșora mai puternic în estul țării, unde începând de mâine, 24 ianuarie, maximele se vor încadra între -2 și 5 grade Celsius, valori cu până la 18 grade Celsius mai coborâte decât cele înregistrate cu câteva zile în urmă.
În plus, nopțile vor fi mult mai reci, cu temperaturi negative aproape în toată România.
Diminețile, minimele vor scădea sub -5 grade Celsius în zonele de vale și vor coborî până la -10 grade Celsius în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și vestul Moldovei.
În a doua parte a acestei săptămâni, ne putem aștepta și la unele ninsori, însă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, este încă prea devreme pentru a preciza unde va ninge sau cât de mult.
Administrația Națională de Meteorologie mai anunță că, în general, vremea se va menține destul de friguroasă până la sfârșitul lunii ianuarie, chiar dacă în multe zone temperaturile vor rămâne, totuși, ușor mai ridicate decât normalul calendaristic.