Donald Trump, mutare surpriză în ultima zi de mandat. A semnat ieri și e oficial de azi

Donald Trump, mutare surpriză în ultima zi de mandat. A semnat ieri și e oficial de azi
Situația incertă a fostului președinte Donald Trump

În ultimele sale ore de mandat, Donald Trump surprinde prin gestul făcut. Ca și predecesorii săi, Donald Trump a păstrat tradiția de a comuta anumite pedepse pentru cei condamnați și încarcerați. Decizia de astăzi a viitorului fost președinte a luat priun surprindere pe toată lumea.

Trump comută pedeapsa a 143 de oameni în ultima sa zi

Președintele Donald Trump a oferit un val final de grațiere și comutări pentru 143 de persoane miercuri dimineață, o listă care-l include pe fostul șef de campanie Steve Bannon, mai mulți agenți politici și rapperul Lil Wayne. Dar în ciuda săptămânilor de speculații, Trump nu a iertat participanții arestați și implicați direct în revoltele din 6 ianuarie.

Fostul strateg al Casei Albe și șef al campaniei Trump, Steve Bannon, a fost grațiat miercuri, la cinci luni după ce șeful operațiunii politic de extremă dreaptă și șeful de odinioară al Breitbart News a fost acuzat de fraudare prin strângere de fonduri pentru construirea zidurilor de frontieră.

Un alt pesonaj grațiat astăzi de Trump a fost Elliott Broidy, fost strângător de fonduri în campania din 2016. Broidy fuseset acuzat că a făcut lobby cu administrația Trump în numele guvernelor străine. Acesta a obținut o iertare completă după ce anul trecut a pledat vinovat pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin.

Paul Erickson, un avocat republican și fost iubit al agentului rus condamnat Maria Butina, a fost grațiat. Acesta pledase vinovat de fraudă bancară  în 2019. Într-o declarație, Casa Albă a afirmat despre condamnarea lui Erickson că a rezultat din „farsa cu implicarea rusească”. Trump  a insistat asupra iertării, spunând că „ajută la corectarea greșelilor a ceea ce s-a dovedit a fi poate cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană”.

Lil Wayne, care l-a lăudat pe Trump într-un tweet din octombrie, a obținut o iertare completă pentru acuzațiile de port arme. Rapperul fusese  declarat vinovat luna trecută. Decizia lui Trump de azi l-a salvat de până la 10 ani de închisoare federală.

Rapperul Kodak Black a primit, de asemenea, o comutare. Astfel i s-a redus o pedeapsă de 46 de luni. Kodak fusese acuzat de fals în acte. Rapperul pledase vinovat pentru falsificarea actelor de port armă în 2019.

Situația incertă a fostului președinte

Președintele Donald Trump părăsește Casa Albă, dar nu va dispărea în liniște. După ce a eșuat în eforturile sale legale de a-și răsturna pierderile electorale din 3 noiembrie față de democratul Joe Biden, care a câștigat luni votul de la colegiul electoral stat care determină în mod oficial președinția SUA, Trump va reintra în viața privată azi, 20 ianuarie, cu o serie de oportunități.

Acestea includ o altă candidatură la Casa Albă în 2024 sau noi activități în mass-media. Însă acestea sunt acoperite de potențiale pericole juridice și provocări comerciale.

Un singur lucru este sigur, setea lui Trump pentru lumina reflectoarelor îi va asigura că nu va urma pașii președinților anteriori, precum George W. Bush, care a început să picteze în liniște sau Jimmy Carter și activismul său global. Viitorul lui Trump, la fel ca președinția sa, este probabil să fie tare, nebunesc și descumpănitor.