Ce s-a întâmplat cu Donald Trump în ultima zi de mandat. Dezvăluirea de ultimă oră șochează

Ultimele ore la Casa Albă pentru Donald Trump

Astăzi este ultima zi de mandat pentru Donald Trump. Președintele american își va petrece ultimele ore în biroul din Washington, D.C. Nu va participa la inaugurarea președintelui ales Joe Biden. Astăzi Trump își va organiza propriul eveniment de plecare la Baza Andrews din Maryland.

Ultimele ore la Casa Albă pentru Donald Trump

Astăzi, 20 ianuarie, va avea loc depunerea jurământului președintelui ales, Joe Biden. În loc să participe la inaugurare și să conducă tranziția pașnică a puterii, Trump își va organiza propriul eveniment de retragere la Baza Andrews din Maryland.

La momentul la care Biden va depune jurământul de președinte, Trump se va muta permanent în stațiunea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, casa sa obișnuită, departe de Casa Albă. De astăzi, Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea președinte american.

Trump este al patrulea președinte din istoria SUA, și primul de la Andrew Johnson în urmă cu 152 de ani, care nu va participa la inaugurarea succesorului său. El a refuzat în mod constant să-l menționeze pe Biden pe nume atunci când a recunoscut administrația primită în mod public.

Inclusiv în videoclipul său de adio nu a adus vorba despre noul președinte. Trump nu a recunoscut încă că a pierdut alegerile în noiembrie în mod echitabil. Acum fostul președinte se concentrează pe promovarea realizărilor administrației sale. De altfel aceasta este o temă așteptată să fie preluată în discursul său planificat pentru astăzi.

Se așteaptă ca Trump să zboare spre Florida cu Air Force One, care va reveni apoi la baza comună Andrews. Pe lângă omiterea ceremoniei în sine, Trump nu participă la niciuna dintre celelalte tradiții asociate cu trecerea torței președinției. Trump își va pune capăt președinției sale nepopulare din punct de vedere istoric, cu cea mai mică aprobare vreodată din partea poporului american.

La final de mandat, scade dramatic în sondaje

Gradul de aprobare al președintelui Donald Trump a scăzut la 34% într-un sondaj Gallup lansat luni, punctul cel mai scăzut al unei președinții care avea deja cel mai slab rating mediu de aprobare al oricăruia dintre predecesorii săi de la începutul sondajului în anii 1940.

Noul sondaj a început chiar înainte de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Datele mai arată că ratingul lui Trump a scăzut cu 12 puncte procentuale, înainte de alegerile din 3 noiembrie. Scăderea reflectă alte sondaje care arată o pierdere semnificativă de sprijin în ultimele două săptămâni ale președinției sale.

Aceste date vin ca efect al revoltei pe care a provocat-o, dar și ca efect după a doua destituire fără precedent. Media sondajelor RealClearPolitics îl arată pe Trump cu un rating de aprobare de 39,8%, în scădere cu 4 puncte procentuale de la atacul de la Capitol.

Numerele lui Gallup oferă cea mai istorică perspectivă, măsurându-l pe Trump față de ultimii 12 predecesori. Aprobarea finală a lui Trump, de 34%, este aceeași pe care au primit-o președinții George W. Bush și Jimmy Carter în ultimele lor sondaje Gallup. Truman a fost cel mai scăzut, cu 32%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI