România anului 2022, deși se spune că economia bubuie, este într-o mare criză. Conform unui raport din mai 2020, marea majoritate a studenților români au ales să plece din țară. Raportul face referire strictă la „intențiile de migrație ale studenților români ingineri”. Pare ireal ce se întâmplă. Dar acesta este domeniul în care e nevoie de zeci de mii de specialişti în fiecare an. Angajatorii spun că salariile sunt destul de mari. Cu toate astea, aceeiași angajatori spun că „S-au obișnuit cu 10.000 de euro pe lună și nu li se pare mult”.
În urmă cu doi ani, mai mulți factori realizau un sondaj cu 1.782 de studenți din cele cinci mari universități tehnice românești. Majoritatea acestor instituții superioare de învățământ sunt principalii furnizori de forță de muncă înalt calificată în domeniul ingineriei.
Conform rezultatelor, studenții români de la universitățile tehnice sunt înclinați să migreze într-o proporție semnificativă. Raportul spune că factorul economic este principalul motor al migrației.
„Modelul predictiv construit pe regresia logistică și datele colectate explică doar parțial variațiile de variabilei decizia de a migra.
Analiza mentalității studenților poate dovedi utilă pentru a înțelege viitoarele interacțiuni dintre noii absolvenți și piața muncii. Asta va ajuta la elaborarea politici regionale și naționale privind capitalul uman
Prin acest dmers se vor putea fundamenta planurile de dezvoltare în vederea unei creșteri economice durabile în baze de date solide privind profesia de inginer.”, este una din concluziile acestui raport din 2020.
Într-un raport recent privind migrația și exodul creierelor, Banca Mondială atrage atenția asupra faptului că, în țările emergente și în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală, ratele de emigrare a lucrătorilor cu înaltă calificare sunt ridicate.
În Europa de Est, după căderea blocului comunist, s-au deschis porțile Europei de Vest pentru mulți tineri profesioniști. Raportul Băncii Mondiale trage și o concluzie:
„Emigrația din România a crescut cu 287% între 1990 și 2017. Lucrătorii cu înaltă calificare din România au înregistrat cea mai mare rată de emigrare
Procentul este de 27% din stocul total de astfel de lucrători care trăiau în străinătate în 2017.
Acest lucru a dus la un deficit de ofertă de forță de muncă, în special în domeniile științei și tehnologiei.”, potrivit Băncii Mondiale.
Așa se face că, în 2022, acesta este domeniul în care e nevoie de mii de specialişti în fiecare an. Așa cum spuneam în introducere, în acest domeniu extrem de vast, salariile sunt destul de mari. Cu toate astea viitorii ingineri români, actualmente studenți, preferă să plece în afară.
Date recente spun că România ar avea nevoie de, cel puțin, 750.000 de ingineri, o cifră deloc de neglijat. Dar, deși salariile sunt extrem de mari, angajatorii spun că tinerii „S-au obișnuit cu 10.000 de euro pe lună și nu li se pare mult”.