Doliu uriaș în lumea artistică din România. Oana Pellea, anunț tulburător în Săptămâna Luminată
Pentru multe generații de actori a fost profesorul, dascălul, omul care le-a acordat șansa și încrederea de a demonstra de ce sunt capabili. De la Oana Pellea la Mihai Gruia Sandu, toți au cunoscut omul și i-au admirat personalitatea, tăria de caracter, puterea și determinarea. A decis să plece în Săptămâna Luminată, iar astăzi este doliu uriaș în lumea artistică din România.
Sanda Manu, de la regizor la formator de caractere
În urmă cu 90 de ani, într-o zi de 6 august, venea pe lume Sanda Manu, pe numele său real Alexandra-Ioana Manu, într-o familie de artiști, fiind fiica unui alt mare actor român, Ion Manu.
Luând drumul tatălui, tânăra Sanda Manu avea să intre la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, dar nu la actorie, ci la Facultatea de Regie. Fiind un om determinat, reușește imediat după absolvire să activeze ca regizor, atât în teatru, cât și în Televiziunea Română.
Vezi și: A murit cunoscutul actor român! Tragedie în teatru
Marea regizoare, fostă vicepreședinte UNITER
În arhivele Televiziunii Române există și astăzi cele cele nouă puneri în scenă, semnate de Sanda Manu, între anii 1968 – 1978. A fost vicepreședintel al UNITER, din 1995 și până în 1999, iar în anul 2000 avea să primească Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”.
Avea să se căsătorească cu un alt mare actor al scenei românești, Ștefan Tapalagă, iar în urma mariajului avea să vină pe lume Irina Tapalagă.
După ani de activitate regizorală avea să ia calea și profesoratului, devenind profesor universitar în cadrul IATC, ulterior devenit ATF, după 1989, și mai apoi UNATC. Odată cu apariția mediului universitar privat, Sanda Manu avea să-și încheie activitatea de profesor în cadrul Facultății de Teatru a Universității Spiru Haret.
Este doliu uriaș în lumea artistică din România
Astăzi, 19 aprilie, din păcate marea regizoare, dascăl, și omul de cultură Sanda Manu a decis să plece într-o altă lume.
Generațiile de actori, regizori, care i-au trecut prin mână și pe care i-a învățat ce înseamnă actorul și sacrificile acestuia, s-a stins din viață la vârsta de 90 de ani. Printre cei care au scris despre acest moment de doliu uriaș în lumea artistică din România, se numără și Oana Pellea:
„Când iți pleacă o parte din suflet…il petreci in Tăcere. Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, in Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Si iar…Iubire.
Si iar…tăcere. Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor.
Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal. Dumnezeu să i țină sufletul in Pace șii Lumină!”, a scris Oana Pellea pe pagina sa de Facebook.
În urma omului Sanda Manu rămâne actul de cultură, generozitatea și dedicația către profesia de regizor și dascăl. Rămâne în memoria celor care au ieșit din mâna sa ca viitori actori, regizori, dar și în a celora cu care a lucrat pe toate scenele românești.
„Dumnezeu să i țină sufletul in Pace șii Lumină!”
Printre ulitmele sale interviuri avea să fie și cel acordat Loretei Popa, în cadrul proiectului „Poezie și Creație”, proiect sub egida Muzeului Național al Literaturii Române.