Doliu pentru umanitate! A murit singurul om care a escaladat de 10 ori vârful Everest fără oxigen suplimentar

Doliu pentru umanitate! A murit singurul om care a escaladat de 10 ori vârful Everest fără oxigen suplimentar
A escaladat vârful Everest de 10 ori

Unul dintre cei mai respectați ghizi montani a murit la vârsta de 72 de ani. Ang Rita a devenit celebru după ce a escaladat Everestul de 10 ori fără oxigen suplimentar.

A murit singurul om care a escaladat de de 10 ori vârful Everest

Președintele Asociației de alpinism din Nepal (NMA), Santa Bir Lama a declarat că fostul ghid a murit la locuința fiicei sale din Kathmandu, luni dimineață, cauza morții nu se știe deocamdată, potrivit Agerpres.

Începând din anul 2017, starea de sănătate a lui Ang Ritase degradase după o hemoragie cerebrală. Supranumit ”Leopardul zăpezii” datorită calităților sale de cățărător, Ang deține recordul mondial Guiness pentru escaladarea vârfului Everest de zece ori între 1983 și 1996, fără a folosi oxigen îmbuteliat. El mai deține și recordul mondial pentru prima ascensiune pe timp de iarnă a Everestului, fără oxigen suplimentar.

Povestea numelui Everest

Numele Everest a fost dat în onoarea topografului englez Sir George Everest. Numele tibetan al muntelui este Chomolungma sau Qomolangma (care înseamnă Mama sfântă). Potrivit relatărilor de la jumătatea secolului al XIX-lea, numele local al muntelui în regiunea Darjeeling era Deodungha sau Muntele Sfânt.

Muntele a primit oficial numele englezesc din partea Royal Geographical Society în 1865 după ce a fost propus de Andrew Waugh. El a botezat muntele după George Everest, mai întâi folosind numele de Mont Everest, și apoi Mount Everest.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, mai mulți cartografi din Europa credeau că numele local al muntelui este Gaurisankar, făcând confuzie cu un alt vârf, Gauri Sankar, aflat în apropiere. La începutul anilor 1960, guvernul din Nepal a denumit oficial Muntele Everest Sagarmatha.

”Am fost învățat de respectatul meu șef și predecesor, Colonel Sir George Everest, să acord fiecărui obiect geografic numele sau apelativul său local. Dar avem un munte, foarte probabil cel mai înalt din lume, fără vreun nume local pe care să-l putem descoperi, al cărui apelativ local, dacă există, foarte probabil nu va fi descoperit înainte să ni se dea voie să pătrundem în Nepal. Între timp, îmi revine datoria și privilegiul…să dau un nume prin care să fie cunoscut cetățenilor și geografilor și să devină un cuvânt bine cunoscut în rândul națiunilor civilizate” scria la acea vreme Waugh.

Ang Rita
Doliu pentru umanitate

Numele chinezesc al muntelui

În anul 2002, organul de presă al Partidului Comunist Chinez, Rénmín Rìbào a făcut public un articol în care se pleda împotriva utilizării numelui englezesc al muntelui în Occident, insistând ca acesta să fie denumit după numele tibetan.
Ziarul scria că numele chinezesc (de fapt tibetan) era mai vechi decât cel englezesc, Muntele Qomolangma fiind marcat pe o hartă chinezească veche de peste 280 de an.