Doliu la o emisiune de gătit din România: ”Nimeni nu-i va lua locul nici la tv, nici în inimile noastre”

Doliu la o emisiune de gătit din România: ”Nimeni nu-i va lua locul nici la tv, nici în inimile noastre”
Pierdere tristă în lumea emisiunilor de gătit

O veste tristă a fost anunțată în showbiz. După pierderea regretatului artist Petrică Mâțu Stoian, se pare că o emisiune de gătit din România traversează o perioadă dificilă, din cauza trecerii în neființă a moderatorului show-ului gastronomic. Cunoscuții acestuia au primit cu tristețe această veste teribilă.

Un prezentator de la o emisiune de gătit din România a decedat. Cine era Uica Mihai

Timp de 13 ani, Uica Mihai a fost prezentator în cadrul TVR Timișoara, acolo unde modera o emisiune de gătit celebră printre fanii postului. Show-ul culinar „Sarea în bucate” promova bucătăria cu specific bănățean și era difuzat în toată țara pe TVR 3. Colegii săi din televiziune regretă enorm pierderea suferită. Bucătarul, care se bucura de mulți admiratori, fusese diagnosticat în urmă cu mai mulți ani cu o boală gravă.

Acesta luase decizia de a lăsa întreaga sa experiență și rețetele care l-au consacrat pe site-ul său, ca moștenire pentru domeniul culinar pe care îl îndrăgea. Din păcate, medicii pe care îi consultase în urmă cu un timp, îi dăduseră doar cinci ani de viață și cu toate acestea, el a trăit încă 11 ani. Cu o experiență de un deceniu în gastronomie, Uica Mihai a lucrat în Spania, Franța, Italia sau Germania.

„De acum doar îngerii vor gusta din bucatele tale”

I-a plăcut viaţa, pe care a trăit-o intens în fiecare clipă. A dăruit ca nimeni altul din bunătatea-i fără margini şi din talentul lui uriaş. Nimeni nu-i va lua vreodată locul, nici la tv, nici în inimile noastre, ale celor care am avut bucuria să îl putem descoperi. Rămâne doar regretul de a te aflat atât de târziu…

Uica Mihai! De acum doar îngerii vor gusta din bucatele tale, dar mai ales din molipsitoarea ta bună dispoziţie. Dacă nu te-aş fi iubit atât, te-aş fi certat şi te-aş fi întrebat, pe noi cui ne laşi, Uico! Drum lin spre îngeri!, a scris pe Facebook Florin Mihoc, realizator de emisiuni de la TVR Timişoara.

Bucătarul era un om îndrăgit de mulți și un mentor în gastronomie

Plecarea către cele sfinte a bucătarului a adus multă tristețe în rândul cunoscuților săi. Mai cu seamă că unii dintre ei au cunoscut tainele bucătăriei și secretele gastronomice datorită lecțiilor sale. Claudia Romana Rista, una dintre admiratoarele sale, a povestit cum a petrecut ultimele clipe alături de mentorul său.

Aceasta se bucură totuși că a primit în grijă manuscrise ale unor cărți de bucate, rețete ale bucătarului, ca moștenire, în urma prieteniei frumoase ce i-a legat. Ultima dorință a lui Uica Mihai a fost aceea ca toate acestea să ajungă să fie tipărite.

Împietrită de durere, anunţ trecerea spre nefiinţă a celui care a fost mentorul meu, Uica Mihai, părintele show-urile culinare bănăţene, cel mai inverşunat promotor al gastronomiei bănăţene, un mare scriitor bănăţean. Ne lega o frumoasă prietenie şi amintiri frumoase.

L-am vizitat acasă la Buziaş marţi, am povestit, am glumit şi ne-am făcut planuri. Mi-a spus, Puştoaico, io mă duc… Şi mi-a lăsat zestre arhiva lui de cercetare şi manuscrise de cărţi de bucate, reţetele lui, pentru ca într-o zi să vadă tiparul.

„A inspirat generații”

Şi eu i-am promis că îi voi respecta şi îndeplini această ultimă a lui dorinţă! S-a luminat la faţă şi l-am văzut fericit, în toată acea suferinţă transformatoare! Povestea lui Uica Mihai merge mai departe!

A inspirat generaţii şi va continua, prin angajamentul pe care eu, Romana Rista, mi l-am luat faţă de Uica Mihai când era pe patul de moarte. Drum lin, Uico! O să ne lipseşti!, a transmis Claudia Romana Rista, cunoscută ca “Fata care Găteşte cu Flori”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI