Doliu în teatrul românesc. Actrița Ileana Iordache a murit. Când va fi înmormântarea

Doliu în teatrul românesc. Actrița Ileana Iordache a murit. Când va fi înmormântarea
Ileana Iordache avea norocul să se nască într-o familie celebră

Începând de ieri, 13 septembrie 2021, teatru românesc este mai sărac. Celebra actriță Ileana Iordache a încetat din viață la vârsta de 91 de ani. Anunțul dispariției actriței a fost făcut pe pagina de Facebook a TNB. Venind dintr-o familie de cărturari și fosta soție a celebrului Radu Tudoran, creatorul celebrelor “Toate pânzele sus!”, Ileana Iordache și-a dedicat întreaga viață scenei.

Ileana Iordache și-a dedicat întreaga viață scenei

Născută în 1930 la Găești, Ileana Iordache avea norocul să se nască într-o familie celebră. Nicolae Iordache, cunoscut sub pesudonimul Vladimir Streinu, tatăl actriței, fusese un mare critic literar, poet, eseist și traducător român. În 2006, tatăl actriței Ileana Iordache a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.  În familie, actrița era alintată sub apelativul Ussy, iar numele real era Maria-Elena.

 „Eram cunoscută ca ‘Ussy, fata lui Streinu’, iar mai târziu, măritată cu Radu – în acte Nicolae Bogza – am devenit Maria Elena Bogza, şi ca persoană publică eram cunoscută ca Ussy, nevasta lui Tudoran. «Ileana» mi-a spus marea mea profesoară Aura Buzescu, şi, din primul an de facultate, apoi ca angajată a Teatrului Naţional şi până acum mi-am păstrat această identitate căreia, după 1989, uneori îi restitui şi numele tatălui meu, Ileana Iordache-Streinu.”

Actrița și-a trăit copilăria în orașul de baștină, Găești, iar după terminarea cursurilor preuniversitare, vine la București unde dă examen la teatru, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Plină de talent, tânăra Ileana Iordache este eleva profesorului Gheorghe Timică, și este angajată imediat la TNB, după absolvirea institutului.

Încă de la debutul său pe scena Teatrului național, Ileana Iordache a jucat alături de mari actori ai vremii și sub bagheta unor regizori la fel de mari, precum Sică Alexandrescu, Alexandru Finți, Horea Popescu, Ion Cojar, sau Andrei Șerban. În cariera sa actrița a avut parteneri importanți de scenă, precum Aura Buzescu, Marietta Deculescu, sau Elvira Godeanu. În afară de cariera teatrală, Ileana Iordache are și câteva pelicule importante în care a jucat de-a lungul timpului.

Putem menționa aici “Pe răspunderea mea”, în regia lui Paul Călinescu, din 1956, “Mofturi 1900” , regia fiind semantă Jean Georgescu, film din 1964, sau “Pantoful Cenușăresei”, în regia lui regia Jean Georgescu, din 1969.

Căsnicia cu Radu Tudoran, o aventură demnă de romane

Primul soț al celebrei actrițe a fost nimeni altul, decât creatorul celebrelor „Toate pânzele sus!”, Radu Tudoran, al cărui personaj Adnana a fost inspirat din frumusețea și personalitatea actriței Ileana Iordache. În perioada aceea, urgia comunistă era la ordinea zilei, iar Radu Tudoran, împreună cu alți câțiva erau cât pe-aci să fie arestați. Capitolul Radu Tudoran din viața celebrei actrițe Ileana Iordache este unul, așa cum declara,  un capitol atât de îndepărtat şi foarte important din viaţa mea.

”La începutul anilor ’50, când, studentă fiind, m-am căsătorit cu Radu, contribuiam şi eu la nevoile casei cu puţinii bani primiţi pentru spectacolele în care jucam pe scena Teatrului Naţional, dar existenţa noastră materială era asigurată de banii primiţi de Radu pentru stilizarea traducerilor brute din romanele sovietice, care de care mai pline de avânt revoluţionar pe care Radu reuşea să le «rescrie» de fapt, înnobilându-le cu toată frumuseţea scrisului unui scriitor care nu a avea dreptul să existe altfel.

În acei ani, Radu Tudoran nu avea drept de semnătură.”, povestește Ileana Iordache într-un interviu acordat în Jurnalul.ro.

Celebra actriță va fi îngropată la Cimitirul Bellu

În 1990 ia decizia de a se retrage de pe scena Naționalului bucureștean, dedicându-și timpul scrierilor memoriilor și biografiei tatăl său, Vladimir Streinu. În afară de volumele biografice, Ileana Iordache decide să publice și câteva materiale cu scrierile poltice semnate de Vladimir Streinu din perioada tulbure a anilor 30 – 50.

Ieri, pe 13 septembrie, la venerabila vârstă de 91 de ani, Ileana Iordache a decis să plece într-o altă lume, loc unde își desăvârșesc veșnica odihnă marii actori alături de care a jucat. Anunțul decesului a fost anunțat pe pagina de Facebook a Teatrului Național „I.L.Caragiale”.

„Ieri, 13 septembrie 2021, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, fosta actriță a Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, ILEANA (Ussy) IORDACHE. Sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus azi, după ora 14.00, la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, unde miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, va avea loc înmormântarea (la parcela 23 Bis, alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu).”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI