Doliu în muzica românească. A murit și Ștefan Petreuș, membru al trupei ‘Frații Petreuș’

Doliu în muzica românească. A murit și Ștefan Petreuș, membru al trupei ‘Frații Petreuș’
Inca un artist s-a stins din viata

Este din nou doliu în muzica românească. Ştefan Petreuş, unul dintre fondatorii grupului „Fraţii Petreuş” din Maramureş, a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 82 de ani. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a precizat, într-o postare pe pagina de Facebook, că folclorul maramureşan este sinonim cu Ștefan și Ioan Petreuș.

Muzica românească a mai pierdut un artist de valoare

După vestea tristă că Leluț Vasilescu, legendarul baterist al trupei Compact, s-a stins din viață, iată că muzica românească a mai pierdut un artist de valoare. Este vorba despre Ştefan Petreuş, unul dintre fondatorii grupului „Fraţii Petreuş” din Maramureş. Anunțul a fost făcut de către jurnalista Iuliana Tudor. La scurt timp, comentariile de regret au început să apară pe rețelele sociale.

„Cetera lui Ştefan Petreuş a tăcut pentru totdeauna. Fraţii Petreuş sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean. Frumuseţea cântecului maramureşean a devenit sinonim cu numele lor. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume şi sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor şi pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Ştefan Petreuş, alături de fratele său Ion, şi să aibă grijă de sufletele lor. Condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care i-au îndrăgit!” , este mesajul președintelui CJ Maramureș, Ionel Bogdan.

Ștefan Petreuș a murit. Curg mesaje de condoleanțe

Și Episcopia Ortodoxă Române a Maramureşului şi Sătmarului deplânge moartea marelui artist al locului, postând un mesaj de condoleanţe familiei Petreuş: „Cu înaltă şi unică preţuire faţă de Nemuritorii Fraţi Petreuş, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului transmite un mesaj de condoleanţe, mângâiere şi alinare sufletească familiei, precum şi tuturor artiştilor mari ai Maramureşului şi României, fraţii Petreuş fiind şi rămânând un simbol şi un stâlp neclintit şi unic al folclorului românesc. Fraţii Petreuş însemnează internaţionalizarea folclorului maramureşean autentic; datorită lor, Maramureşul a crescut în prestigiu şi a fost cunoscut în lume”.

Premiul oferit „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire”

În urmă cu doi ani, Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, i-a înmânat artistului Ştefan Petreuş cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Crucea Voievodală Maramureşeană, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă. Medalia a fost oferită „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cultural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”.

Ştefan Petreuş a participat la multe manifestări artistice până aproape de finalul vieţii, fiind considerat un solist modest, cu un comportament scenic plăcut.