Doliu în lumea medicilor din România. A murit după ce a dat omenirii un vaccin salvator

Doliu în lumea medicilor din România. A murit după ce a dat omenirii un vaccin salvator
A murit medicul care a oferit omenirii un vaccin salvator

Doliu imens în lumea medicilor din România! A murit inventatoarea vaccinului Polidin care a salvat generații întregi. Celebrul medic s-a stins din viață în această dimineață la vârsta de 94 de ani. Ea a fost deportată alături de întreaga familie în anul 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani. Aceasta a reușit să supraviețuiască 4 ani în lagăr, iar mai apoi s-a întors în România.

Doliu în medicina românească: medicul celebru s-a stins din viață azi

Sylvia Hoișie a murit în această dimineață la vârsta de 94 de ani. Aceasta rămâne în istorie pentru că a inventat vaccinul Polidin care a salvat generații întregi.

Ea a fost deportată alături de familie în anul 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria. Medicul a supraviețuit 4 ani în lagăr, ulterior s-a întors în România.

Specialistul a studiat medicina la Iași, după ce s-a angajat la Institutul Cantacuzino din oraș, acolo unde a devenit unul din cei mai mari cercetătorii.

Cea din urmă a inventat în anii ’60 cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunității utilizat zeci de ani de o țară întreagă, reușit astfel să salveze generații. În urma invenţiei, Sylvia Hoişie s-a ales cu un nume nou: „dna doctor Polidin”.

Sylvia Hoişie, inventatoarea polidinului
Sylvia Hoişie, „mama Polidinului“

Alte descoperiri

Munca de cercetare a continuat și a făcut descoperiri și utilizări spectaculoase până și în tratarea cancerului. Pasul următor a fost cu siguranță revoluționar – OROSTIM-UL.

Mai exact, este vorba despre un derivat al Polidinului cu administrare pe cale orală. Ea și-a dedicat 61 de ani medicinei și cercetării, fără să părăsească România.

Aceasta a locuit până la sfârșitul vieții într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul Tătărași din Iași. De asemenea, medicul a fost decorat alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului în anul 2018 de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Decorații

Decoraţiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

„Născută la 24 iunie 1927, la Câmpulung-Moldovenesc, medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei românești, drept inventatoarea Polidinului.

Cunoscută, drept «mama» acestui produs unic, marca Institutul Cantacuzino, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România”, precizează Institutul Cantacuzino.