22 dec. 2020 | 13:49

România dă lovitura pe plan mondial. Ce s-a întâmplat chiar acum, de necrezut

Știri generale
România dă lovitura pe plan mondial. Ce s-a întâmplat chiar acum, de necrezut
Cercetătorii români în prim-planul noilor descoperiri SARS-CoV-2

Deși sunt deja lansate pe piață primele vaccinuri anti-covid, aprobate de UE, cercetarea continuă, în ceea ce privește SARS-CoV-2. Recent, două echipe de cercetători au colaborat la testarea și înțelegerea mecanismelor de infectare a acestui virus, care generează COVID-19. Rezultatele cercetării sunt cu atât mai spectaculoase, având în vedere că la aceste cercetări una din echipe era din România.

Cercetătorii români în prim-planul noilor descoperiri

Pandemia generată de noul virus din clasa SARS-CoV-2, este una la nivel global cu efecte dezastruoase. Încă de la început, echipe de cercetători, fie îndependent, fie în colaborare cu alte centre de cercetare au încercat să afle mecanisemele de funcționare și cum atacă corpul uman, generând infecția COVID-19.

Printre multele echipe de cercetare a fost constituită una din care au făcut parte cercetători din Korea de Sud și o echipă de la prestigioasa Facultate de Fizică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După mai bine câteva luni intense de cercetare, cele două echipe au avut un succes important, recunoscut la nivel mondial.

Cercetările au fost validate de comunitatea stiințifică internațională. Ulterior datele au fost publicate în cea mai prestigoasă publicație de specialitate, ”American Chemical Society Journal”.

Echipa mixtă au cercetat mecanisemel SARS-CoV-2 de atac folosită asupra celulelor-țintă, și anume, destabilizarea mecanică și permeabilizarea membranelor lipidice celulare. Conform experiților din echipa de cercetare, aeste noi descoperiri sunt vitale pentru viitoarele vaccinuri și tratamente ce vor fi aplicate pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

”Proteinele ‘spike S1’ din structura SARS-CoV-2 sunt esențiale pentru interacțiunea inițială a virusului cu celulele-țintă la nivelul receptorilor angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2). Aceste proteine pot distruge membranele lipidice și în absența respectivelor proteine receptor. Cu alte cuvinte, proteinele ‘spike S1’ induc și un efect de lizare membranară asociat de obicei peptidelor citotoxice.

Considerăm că aceste descoperiri sunt utile tuturor celor implicați. Mai ales medicilor și cercetătorilor, întrucât demonstrăm o nouă cale de infectivitate asociată SAR-CoV-2. Astfel, orice tratament administrat ulterior infectării ar trebui să țină seama și de această nouă cale de manifestare a patogenezei Covid-19 ”, a declarat  Prof. Tudor LUCHIAN, coordonatorul grupului de cercetare de la UAIC.

SARS-CoV-2,gene structurale

SARS-CoV-2 este agentul cauzal pentru COVID-19. Coronavirusurile sunt virusuri ARN monocatenare învelite, cu sens pozitiv, relativ mari. Prin cele mai recente cercetări, ca și cea a echipei de români și coreeni, oamenii de știință încearcă să obțină cea mai realistă perspectivă asupra structurii proteice regăsite în agentul SARS-CoV-2.

Specialiștii au dezvoltat deja metode de cercetare, care combină microscopia electronică criogenică și calculul. Aceste metode ar trebui să producă instantanee mai rapide și mai realiste ale aparatului de infecție în diferite tulpini de coronavirus. Descoperirile făcute prin aceste metode sunt un pas critic în proiectarea medicamentelor terapeutice și a vaccinurilor.