Literatura contemporană românească este mai săracă de azi, odată cu decesul prozatorului George Cușnarencu, la vârsta de 72 de ani. Este doliu în lumea artistică din România, precum și în cea literară.
Un binecunoscut reprezentant al fenomenului optzeciștilor în literatura românească, Geoerge Cușnarencu avea să se remarce, încă de tânăr, ca un talentat prozator.
De origine botoșănean, născut pe 27 ianuarier 1951, în Dorohoi, după terminarea ciclului primar, avea să urmeze cursurile universitare din cadrul Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, cursuri ce le va absolvi în 1977.
Încă din perioada studenției, George Cușnarencu era un efervescent participant la cenaclurile literale, sub egida ”Junimea”, din cadrul facultății, condus la acea vreme de remarcabilul profesor universitar și critic literar, Ovid S. Crohmălniceanu.
Rapid, avea să adopte mișcarea literară cunoscută sub numele optzeciștii, iar debutul literal și-l făcea în 1983 cu un prim volum de proză scurtă, intitulat ”Tratat da apărare permanentă”.
După criticile favorabile la primul volum publicat, începând cu anul 1988, ”Optzecistul” Cușnarencu publică cel puțin 9 romane, primul fiind ”Tangoul memoriei”, în 1988.
Conform apropiaților, Geoerge Cușnarencu avea o ușurință în a așterene poveștile sale pe hârtie, iar asta se va vedea și în romanele sale, publicate cronologic, după cum urmează:
Vezi și: Cum a murit Caragiale, a fumat 80 de țigări în acea noapte. Plecase frustrat din România
În afară de romanele sale, a mai apărut și în diferite antologii între 1985 și 1998, având lucrări publicate și în antologii rusești, la Moscova, precum și în alte antologii publicate la Londra și New York.
În afară de cariera publictistică, George Cușnarencu a fost redactor șef al revistei de popularizare a științei din România, ”Revista Magazin”.
Vezi și: Doliu imens în presa din România. A murit un jurnalist celebru
Din păcate, vestea a venit ca un șoc pentru cei care l-au cunoscut pe George Cușnarencu, acesta lăsând în urm sa doi copii, Vadim și Sandra, precum și pe cei cinci nepoți.
Parte din cei apropiați au scris și pe rețelele de socializare despre dispariția prozatorului botoșănean:
”A amuțit pe vecie glasul prietenului meu bun, George Cușnarencu, ăl cu care vânam lei! Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze cu drepții!”, a scris un prieten într-o postare pe contul de Facebook.
Premiatul de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru debut, lasă în urma sa o serie de volume de proză scurtă, și, bineînțeles, cele 9 romane de succes.