11 feb. 2024 | 23:05

Doliu în lumea artistică. A murit geniul artei contemporane, Gunter Brus avea 85 de ani

Știri generale
Doliu în lumea artistică. A murit geniul artei contemporane, Gunter Brus avea 85 de ani
Doliu în lumea artistică. A murit geniul artei contemporane, Gunter Brus avea 85 de ani

Este doliu în lumea artistică europeană. A murit Gunter Brus, geniul artei contemporane, omul care a rescris regulile și și-a creat propriul drum, dând naștere astfel unuia dintre cele importante curente artistice. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp.

Lumea artistică europeană este în doliu

Un adevărat rebel, un spririt liber, nonconformist, care și-a creat propriul drum, dând naștere astfel unui curent artistic ce a schimbat complet viziunea asupra „instrumentelor” pe care creatorii le pot folosi pentru a-și transmite ideile, Gunter Brus a fost unul dintre cele mai importante nume din lumea artistică europeană.

Moartea lui Gunter Brus a fost anunțată de reprezentanții muzeului din Viena dedicat acționismului vienez, al cărui Brus era ultimul reprezentant în viață. Potrivit purtătoturului de cuvânt al instituției, artistul și-a dat ultima suflare sâmbătă, 10 februarie 2024, la vârsta de 85 de ani.

A murit Gunter Brus, rebelul artei contemporane

Rebelul lumii artistice din Europa s-a născut pe 27 septembrie 1938. Și-a petrecut ultimul capitol al vieții la Graz, în estul Austriei, unde există şi un muzeu ce îi este consacrat.

„Gunter Brus este cu siguranţă unul dintre puţinii (artişti austrieci) de o asemenea anvergură internaţională. Este imposibil să ne imaginăm istoria artei fără el”, declarase în septembrie directorul acestuia, Roman Grabner, pentru AFP, cu ocazia unei retrospective care celebra de-a 85-a aniversare a artistului.

În 1960, alături de Otto Muehl, Hermann Nitsch şi Rudolf Schwarzkogler, Brus a pus bazele unui curent artistic ce a ajuns să fie cunoscut ca body art.

„El a făcut, de asemenea un pas mai radical, renunţând la toate materialele de pictură şi lucrând doar cu propriul corp, până la punctul de rupere”, a adăugat acesta, conform Agerpres.

Te-ar putea interesa și: Copilul care a ajuns să „cucerească” toate femeile din Romania și nu numai. Tragediile și viața fulminantă ale celui mai iubit actor, Florin Piersic

Doliu în lumea artistică. A murit geniul artei contemporane, Gunter Brus avea 85 de ani

Foto: Profimedia

„În Austria nu mai puteam face nimic”

A fost protagonistul unor episoade controversate. A traversat Viena în timp ce avea întregul corp acoperit în vopsea albă, cu o singură dungă neagră ce îi împărtea trupul în două. Acțiunea s-a încheiat cu reținerea sa de către polițiști.

Condamnat la șase luni de închisoare, a fugit din Austria împreună cu familia sa, găsind refugiu în Germania, la Berlin.

Ultima demonstrație a lui Gunter Brus a avut loc în 1970, când şi-a sfâşiat pielea cu o lamă de ras, la Munchen. După acel moment, s-a întors la desen și pictură.

Te-ar putea interesa și: Doliu uriaș în lumea cântăreților. A murit o mare artistă, avea 91 de ani. Cine a fost Chita Rivera

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro