29 nov. 2021 | 09:33

Doliu imens în lumea sportului. A murit o legendă: „S-a bătut în fiecare zi să câştige pe pistă şi în afara ei”

Sport
Doliu imens în lumea sportului. A murit o legendă: „S-a bătut în fiecare zi să câştige pe pistă şi în afara ei”
Frank Williams, prin piloții echipei sale, a fost unul dintre marii rivali ai campionului german Michael Schumacher

Doliu imens în lumea sportului. A murit o legendă. Una dintre cele mai cunoscute figuri din Formula 1 a fost fondatorul echipei Williams Racing, Sir Frank Williams. Acesta s-a stins din viață, la 79 de ani. Ultimii 35 de ani și i-a petrecut țintuit într-un scaun cu rotile, din cauza unui accident de mașină suferit în 1986.

Doliu imens în lumea sportului. A murit o legendă

Doliu imens în lumea sportului. A murit o legendă. Era una dintre figurile emblematice ale „Marelui Circ”. Era țintuit într-un scaun cu rotile încă din 1986, în urma unui accident de mașină suferit în sudul Franței. În urma acestuia, i-a fost secționată coloana vertebrală. Dar privirea sa concentrată asupra monitoarelor a rămas în mintea oricărui pasionat de Formula 1.

Frank Williams a fost pilot și mecanic înainte de a-și înființat propria echipă, ce i-a purtat numele, în 1966. Primele sale monoposturi au concurat în Formula 1 în 1975. Prima victorie a fost obţinută la Silverstone în 1979, iar primul titlu mondial a fost cucerit anul următor de australianul Alan Jones.

De-a lungul participărilor în Formula 1, Williams a câștigat nouă titluri la constructori (1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997), iar ultimul mare succes a venit în 1997, atunci când campion mondial a ieșit Jacques Villeneuve. De asemenea, Williams a cucerit și de 7 ori titlul mondial al piloților, dominând Formula 1 în anii ’80 și ’90.

„S-a bătut în fiecare zi să câştige pe pistă şi în afara ei”

Sub comanda lui Frank Williams, au mai devenit campioni mondiali nume uriașe: finlandezul Keke Rosberg (1982), brazilianul Nelson Piquet (1987), britanicul Nigel Mansell (1992, francezul Alain Prost (1993), britanicul Damon Hill (1996) și canadianul Jacques Villeneuve (1997).

Ultima perioadă nu a mai fost pe măsura gloriei de altădată, iar problemele financiare l-au determinat să vândă echipa. în 2020, unui fond de investiţii american, Dorilton Capital. Moartea sa a fost anunțată de echipa Williams pe site-ul oficial.

Cu mare tristeţe echipa anunţă, în numele familiei Williams, decesul lui Sir Frank Williams, fondator şi fost director al Williams Racing, la vârsta de 79 de ani.

După ce a fost internat vineri, Sir Frank a trecut în nefiinţă în linişte, în această dimineaţă (n.r. – duminică), înconjurat de familia sa.

Astăzi îi aducem un omagiu celui pe care l-am iubit şi care ne-a inspirat. Frank ne va lipsi mult. Le cerem tuturor prietenilor şi colegilor să respecte dorinţa familiei Williams de a i se respecta intimitatea în această perioadă”, a anunțat echipa Williams.

La rândul său, preşedintele Formulei 1, Stefano Domenicali, a declarat că acest sport a pierdut „un uriaş”.

A depăşit cele mai grele provocări ale vieţii şi s-a bătut în fiecare zi ca să câştige pe pistă şi în afara ei. Noi am pierdut un membru foarte iubit şi respectat al familiei F1”, a spus Domenicali.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Capital.ro
Weekendul de Florii, în București. Străzi Deschise, concerte, târguri, expoziții în perioada 26 - 28 aprilie 2024
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
BANII de PENSIE sunt GATA! Marcel Boloș a CONFIRMAT OFICIAL
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro