19 feb. 2024 | 13:54

Doliu imens în lumea muzicii din România. Era unul dintre cei mai iubiți, care a fost cauza morții lui Petre Măsală VIDEO

Monden
Doliu imens în lumea muzicii din România. Era unul dintre cei mai iubiți, care a fost cauza morții lui Petre Măsală VIDEO
„Eu, la etatea mea, joc mai bine decât ăia tineri, uneori.” - Petre Măsală

După o viață pusă în slujba folclorului autentic românesc, Petre Măsală s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Este doliu imens în lumea muzicii din România, având în vedere că era unul dintre cei mai iubiți folcloriști. Citește mai departe și află care a fost cauza morții lui Petre Măsală.

De 69 de ani, Petre Măsală a fost un apărător al datinilor populare autentice

Născut în urmă cu 83 de ani, în localitatea Stolnici din județul Argeș, încă din primii ani ai copilăriei, Petre Măsală făcea cunoștință cu tradiția și datinile populare românești.

Vezi și: Doliu în muzica populară. A murit la 62 de ani, anunț tragic: care a fost cauza morții maestrului Mihai Amihalaichioaie

Încă de la vârsta de 15 ani avea să facă parte din formațiile de dansuri populare ale zonei, fiind dansator-călușar, iar de la vârsta de 22 de ani devenea vătaful călușarilor din localitatea de baștină, Stolnici.

„Petre Măsală este, actualmente, cel mai longeviv vătaf de Căluş din ţară, capabil să performeze – atât pe scenă, cât şi în vatra satului – şi să conducă grupul de căluşari din Stolnici, Argeş.

Acest  ucru este dovedit nu numai de prestigiul de care se bucură în comunitate şi în zonă, ci mai ales de faptul că domnia sa continuă să formeze generaţii de dansatori, contribuind totodată la păstrarea şi transmiterea întregului complex ritual. Personal, am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe vătaful căluşarilor din Stolnici în anul 2011, când am propus colegilor din Comisia Naţională a Patrimoniului Cultural Imaterial din Ungaria ca acest grup să reprezinte România la întâlnirea internațională a purtătorilor de valori înscrise în patrimoniul UNESCO.

Am apreciat atunci nu numai calităţile de dansator – comentate elogios de specialiştii şi publicul maghiar – ci şi pe cele morale – modestie, tenacitate, dăruire – care fac din Petre Măsală un model pentru multe generaţii.”, spunea despre regretatul Petre Măsală, prof. univ. habil. Narcisa Ştiucă.

Doliu imens în lumea muzicii din România. Era unul dintre cei mai iubiți, care a fost cauza morții lui Petre Măsală

Petre Măsală, a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”

A câștigat nenumărate premii în toți acești ani

Recunoscut ca un bun apărător și un adevărat promotor al folclorului autentic românesc, Petre Măsală avea să participe la nenumărate festivaluri de gen, în urma cărora primea un număr important de premii, atât în țară, cât și în străinătate, unde a participat alături de trupa de Călușari din Stolnici.

Vezi și: Doliu în lumea artistică. A murit geniul artei contemporane, Gunter Brus avea 85 de ani

Cât despre deprinderea dansului Călușarilor, unul din cele mai cunoscute dansuri populare românești, celebrul folclorist declara:

„M-am legat de mic să practic cu sfinţenie ritualul, furând Căluşul, de la cetele care străbăteau uliţele satului natal. Nu m-am mai putut lăsa de el şi mi-am jurat că vor curge apele pe mine ca apa gârlii Cotmenei, de la primul legământ pe steag căluşăresc, acceptând să ascult vătaful, să mă păstrez curat şi să joc dansul strămoşesc în credinţă.”

La aflarea veștii despre trecerea în neființă a maestrului Petre Măsală, ministrul Culturii, Raluca Turcan scria în urmă cu 24 de ore pe pagina sa de Facebook:

„Cu profundă tristețe am aflat despre trecerea la cele veșnice a distinsului domn Petre Măsală. Ca ministru al culturii, doresc să exprim întreaga mea compasiune, dar și recunoștința pentru contribuția sa remarcabilă la promovarea și păstrarea tradițiilor culturale, în special în domeniul dansului călușarilor.

Am avut privilegiul să-l cunosc pe domnul Petre Măsală în vara anului trecut și să fiu martor al pasiunii și cunoștințelor sale în arta călușului. Este cu adevărat remarcabil faptul că a fost primul argeșean care a primit titlul de Tezaur Uman Viu în anul 2020, o recunoaștere meritată a dedicării sale de o viață în această artă tradițională.”

Vezi și: Doliu în lumea muzicală din România. A murit unul dintre fondatorii trupei Phoenix: ‘Îți mulțumim, Moni Bordeianu, ceea ce avem acum tu ai început’

Petre Măsală s-a stins din viață, la 83 de ani

După o viață dedicată integral promovării și păstrării folclorului autentic românesc, familia acestuia a anunțat trecerea sa în neființă, la vârsta de 83 de ani. Este doliu imens în lumea muzicii din România, având în vedere că era unul dintre cei mai iubiți folcloriști. Conform familiei, decesul a survenit pe 17 februarie a.c.

„Petre Măsală nu a avut bogății, nici bănet, nici averi să lase urmașilor din neam. Că nu pentru asta a trăit și a jucat călușul toată viața lui.  Dar ce tezaur cultural lasă el moștenire celor tineri, care sunt datori să nu o piardă în veci și s-o dea, la ràndul lor, mai departe….!

Azi, plecând de tot, nea Petrică, nu ai luat cu dumneata decât pălăria aia frumoasă, gătită cu mărgele și cu bete prelungi, colorate…!”, scria ieri pe rețelele de socializare, Loredana Costache, director Căminul Cultural at Căminul Cultural Hârsești.

Dumnezeu Să-l Ierte!

Parteneri
Se cutremura CASA REGALA! Amanta Printului William a RUPT TACEREA
Redactia.ro
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
EVZ.ro
Fiica lui Lele și a Andrei Volos se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit micuța Kim Nicole: „La control...” / FOTO
Spynews
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o diferență clară
Capital.ro
Ritualul care are loc în a patra zi a Săptămânii Luminate. Ce este complet interzis să faci în "Joia Rea"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
BANI pentru cei care STAU la BLOC. ANUNȚ pentru PROPRIETARI
Mediaflux
Hidrologii, anunț de ultimă oră! 17 județe din țară, sub atenționare cod galben de viituri. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro