02 mai 2023 | 21:25

Doi români au găsit nişte pui de pisică pe marginea drumului. Ce erau micuţele animale, de fapt. Au aflat la veterinar

Diverse
Doi români au găsit nişte pui de pisică pe marginea drumului. Ce erau micuţele animale, de fapt. Au aflat la veterinar
Au aflat la veterinar ce erau micuţele animale

Nu de puține ori, mergând ăe drumuri de munte, unii turiști au avut întâlniri mai puțin plăcute cu vietățilepădurilor românești. Numai că de data asta lucrurile au stat cu totul altfel, cel puțin pentru doi români care au găsit nişte pui de pisică pe marginea drumului. Odată ajunși în oraș, cei doi au aflat de la veterinar ce erau micuţele animale, de fapt.

Ce erau micuţele animale găsite de doi români pe marginea drumului

Undeva în zona Brașovului, doi turiști români se plimbau când, la un moment dat, au găsit nişte pui de pisică pe marginea drumului. Micuțele pisicuțe erau moarte de foame și miorlăiau de mama focului, așa că cei doi au decis să le ia și să aibe grijă de ele, dându-le hrană și un loc cald.

Numai că, spre surpriza tuturor, odată ajunși cu ele la medicul veterinar, au constatat că cele două pisicuțe simpatice nu erau altceva decât doi pui de pisică sălbatică, animal regăsit din ce în ce mai rar în Munții Carpați, fiind o specie pe cale de dispariție. Povestea celor dou animăluțe avea să fie făcută cunoscută prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare de reprezentanții Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice?

„Niște turiști găsesc pe marginea unui traseu de lângă Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș, doi pui de pisică miorlăitori, uzi și înfrigurați. Nu-i lasă inima să plece abandonându-i, îi duc acasă la București, îi hrănesc o săptămână, dar vizita la veterinar îi lasă gură cască – sunt pui de pisică sălbatică!

Începe un maraton al informărilor, telefoane peste tot, iar la final ajung la noi, cu tot cu pui, la Centrul pentru Salvarea și Reabilitarea Faunei Sălbatice ACDB de lângă Focșani/Vrancea. Acum puii de pisică sălbatică au fost evaluați medical și sunt bine într-un spațiu generos în care nu au contact cu oamenii și vor trece printr-un program adaptat acestei specii, astfel încât să poată ajunge din nou în natură.”, scriu pe Facebook cei de la ACDB.

Vezi și: Dacă ai crezut că ai văzut cea mai drăgălașă pisică, te înșeli: această specie te unge pe suflet

Cei doi pui de pisică repuși în libertate

După ce au fost îngrijiți și li s-au făcut examinările medicale necesare, s-a constatat că singura lor problemă era lipsa de mâncare. Cei doi pui au fost hrăniți, deparazitați și, ulterior, conform relatării ACDB, reabilitați în mediul lor natural:

„Mulțumim celor care au încredere în noi și aduc rapid animalele sălbatice pentru a fi îngrijite, tratate și reabilitate pentru a ajunge repede înapoi în natură!

Mulțumim și tuturor celor care ne-au fost alături ajutând Centrul de Reabilitare de la Petrești – Vrancea să funcționeze – fără voi aceste animale sălbatice nu s-ar fi bucurat de reîntoarcerea în natură.”

Cei doi pui fac parte, mai mult ca sigur din specia Lynxul eurasiatic. Această specie are o arie de răspândire foarte mare, care se întinde din Europa de Vest până în Asia Centrală. Cu toate acestea, aria sa de răspândire inițială s-a redus considerabil în ultimele secole, iar în Europa Centrală doar populațiile rămase au supraviețuit persecuției din partea oamenilor. Există încă populații mari în țările baltice și în Scandinavia, precum și în Munții Carpați din România.

Vezi și: Cauza morții singurei girafe din România. Gina a murit pe 10 februarie, dar s-a aflat abia aseară

Pisicile sălbatice din Munții Carpați, pe cale de dispariție

Conform specialiștilor, habitatul linxului este format din suprafețe mari de pădure care îi oferă suficientă acoperire pentru vânătoare, precum și o cantitate mare de pradă. Cu toate acestea, linxul este, de asemenea, capabil să se descurce în peisajul nostru cultivat și, uneori, va vâna la marginea pădurii, acolo unde aceasta se învecinează cu pajiștile și câmpurile.

Felinele sunt animale solitare ale căror teritorii foarte mari pot acoperi până la câteva sute de kilometri pătrați. Spre deosebire de lupi, linxul nu este înclinat să migreze spre noi teritorii. Doar masculii vor întreprinde ocazional migrații mai lungi. Prin urmare, peisajele neîmprejmuite și o abundență de hrană sunt cerințe esențiale pentru supraviețuirea linxului.

Din păcate, ca în multe alte cazuri, oamenii reprezintă cea mai mare amenințare pentru pisicile sălbatice, punându-le în pericol linxul aatât în mod direct, cât și prin distrugerea habitatului său. După ce a fost dus pe cale de dispariție în mari părți ale Europei încă de la începutul secolului al XIX-lea, linxul a început să fie reintrodus în mai multe țări începând cu 1970.

În Germania, populațiile de linx care se reproduc există în prezent doar în Munții Harz, în Pădurea Bavareză și în Pădurea Palatinat. În prezent, se crede că populația de linx din Balcani numără mai puțin de 50 de exemplare. Prin urmare, această subspecie a linxului eurasiatic este cea mai periclitată populație de linx de pe continentul nostru.

În Europa, linxul este protejat de Convenția de la Washington privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție, de Convenția de la Berna și de Directiva UE privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică.

Cu toate acestea, linxulontinuă să fie împușcat ilegal. Crescătorii de oi, în special, sunt îngrijorați pentru animalele lor, iar vânătorii se tem pentru populația de vânat din zonele lor. În unele regiuni din Balcani, linxul vânat este un trofeu foarte râvnit.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro