Doi primari din Bihor, suspectaţi după ce au finanţat ilegal un club privat de fotbal timp de 8 ani

Doi primari din Bihor, suspectaţi după ce au finanţat ilegal un club privat de fotbal timp de 8 ani
Doi primari din Bihor, suspectaţi după ce au finanţat ilegal un club privat de fotbal timp de 8 ani

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Gabriel Popa, actualul primar al municipiului Beiuș din județul Bihor. De asemenea, aceștia îl au în vizor și pe fostul primar Adrian Domocoș.

DNA a început urmărirea penală împotriva unor edili

Cei doi sunt bănuiți că ar fi finanțat ilegal in fonduri publice un club de fotbal privat. Cercetările împotriva celor doi primari au fost declanșate „pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie în legătură cu finanţarea, din fonduri publice, a unui club sportiv, în lipsa unui contract de asociere şi cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie”.

În urma unui control, auditorii Camerei de conturi Bihor au descoperit faptul că, între anii 2008 – 2015, timp de aproximativ opt ani, Primăria Beiuș ar fi finanțat ilegale cu sume foarte mari de bani un club privat de fotbal.

Paguba depășește 3,5 milioane de lei, iar suma nu a putut fi recuperată, chiar dacă auditorii au solicitat din anul 2015 administrației locale să ia măsuri pentru a stabili prejudiciul exact și pentru a-l recupera într-un final.

Primari suspectați că au finanțat ilegal un club de fotbal

Clubul de fotbal avea ca și asociați VIP-uri locale, printre care și fostul deputat Gheorghe Costin și primarul municipiul Beiuș din perioada respectivă, Adrian Domocoș. Cel din urmă a fost eliberat condiționat recent din penitenciar.

Fostul edil a fost încarcerat pentru că a buzat de funcție ca să își procure un spațiu comercial de la Episcopia Greco – Catolică pe o chirie mult prea mare. Acesta a fost numit președinte al clubului, așa că l-a „racordat” la bugetul Primăriei.

Timp de opt ani, primarul a virat sume considerabile de bani către clubul de fotbal, câteodată chiar și de două sau trei ori pe ani, cu ajutorul hotărârilor de Consiliu sau simple dispoziții proprii ale primarului.

Acesta era un conflict de interese evident, pentru că în baza funcției publice, Adrian Domocoș hotăra finanțarea clubului, iar ca și președinte al acestuia, tot el decidea și cheltuirea banilor publici.

În prezent, cazul se află în ancheta structurii centrale a DNA. Anchetatorii au pus sub învinuire doar două persoane. Este vorba despre fostul primar al Beiușului, Adrian Domocoș. Acestuia i se impută peste 380 de acte materiale.

Anchetatorii DNA l-au pus sub învinuire și pe actualul edil, Gabriel Popa, viceprimar al municipiului în mandatul 2012 – 2016. La rândul său, acesta ar fi semnat mai multe dispoziții de plată în beneficiul clubului în respectiva perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI