Odată cu demararea campaniei de vaccinare România a achiziționat doze de vaccin, peste necesarul calculat la acel moment, spun procurorii DNA. Astfel procurorii au demarat o anchetă penală ce vizează achizițiile de doze de vaccin. Deocamdată se cercetează fapta, sub acuzațiile de abuz, nu și persoanele, mai spune DNA.
Conform unor date furnizate în timp real, au existat aproximativ 9.956.473 doze de vaccin administrate pentru COVID-19 în România. În prezent vaccinarea decurge la o rată de aproximativ 0,12 / secundă sau 10,008 în fiecare zi. Adică aproximativ 52,1 doze la o sută de oameni, în condițiile în care România are 19,13 milioane de locuitori. În acest ritm, România ar putea avea 70% din persoanele vaccinate cu doze în 1.681 de zile, sau până la 28 aprilie 2026, conform statisticii.
Dacă e să luăm în calcul numărul de doze administrate, plus cele vândute către alte state, precum Danemarca, unde s-au vândut peste 1 milion de doze, și Irlanda cu tot atâtea doze, am calcula aproximativ 12 milioane de doze. În acest context procurorii DNA vin astăzi cu un anunț în care vorbesc despre un dosar penal privind achiziția de doze de vaccin în 2020 și 2021.
„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Ancheta care vizează un abuz în serviciu, mai spun procurorii DNA, vizează pentru moment doar fapta, fără a viza și persoane în această anchetă. Cel puțin pentru moment, accentuează procurorii DNA.
„Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpate. (…) Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, mai arată DNA
DNA mai spune că România, de la momentul aprobării vaccinurilor covid, a achiziționat aproximativ 120 de milioane de doze de vaccin. Ancheta vizează modul în care au fost achiziționate aceste doze, dar și parcursul acestora, prin vânzarea dozelor, către terțe state. Rămâne să urmărim cursul anchetei și să vedem care vor fi concluziile finale emise de procurorii DNA și dacă vor exista și persoane acuzate de abuz în serviciu în acest dosar.
„Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:
Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”, se spune în comunicatul DNA.
„Noi am recepţionat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin şi mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute.”, spune Gheorghiță.