Doi jandarmi in Neamț, decorați de Armata SUA cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale”

Doi jandarmi in Neamț, decorați de Armata SUA cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaţionale”
Doi jandarmi in Neamț, decorați de Armata SUA

Doi jandarmi din Neamț au fost decorat de Armata SUA. Plutonierii adjutanți Nicolae Răzvan și Ionel Savin au fost decorați cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale” și „The Army Achievement Medal”.

Jandarmi din Neamț, decorați de Armata SUA

Potrivit unui comunicat de presă remis joi, de IJJ Neamț, cei doi jandarmi români au fost decorați în semn de înaltă apreciere a activității desfășurate ca membri ai echipei de securitate în cadrul misiunii internaționale NATO Resolute Support – Afganistan. Misiunea a avut loc în perioada 22 august 2018 – 1 martie 2019.

Pentru contribuția deosebită la susținerea și promovarea intereselor naționale în cadrul NATO, în Afganistan, cei doi jandarmi au fost decorați cu „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru misiuni internaționale”.

Pentru modul exemplar de a executare a serviciului, ambii jandarmi s-au întors acasă cu medalia „Non – Article 5 NATO Medal”. Ulterior, au fost decorați cu distincțiile de serviciu „Participarea la misiuni în afara teritoriului statului român”, dar și „Îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate”, în anul 2019.

„Participarea la această misiune a fost o provocare, dar şi o dovadă a pregătirii profesionale, a dăruirii şi a spiritului de sacrificiu, testându-ne astfel rezistenţa psihică dar şi fizică”, a declarat, în comunicatul de presă, Nicolae Răzvan Condurache.

Jandarmi băcăuani, decorați de americani

Aurel Craioveanu și Mihai Jitaru sunt doi militari de la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău. Cei doi s-au alăturat trupelor internaționale de menținere a păcii din Afganistan. După ce au stat șase luni în Kabul, au fost medaliați de ministrul Apărării și de Armata Statelor Unite, cu distincția Army Achievement Medal.

Misiunea militarilor a avut loc în perioada februarie  – septembrie 2019. Atunci, cei doi jandarmi din Bacău au făcut parte dintr-un contingent de 24 de români. Aceștia au fost trimiși să instruiască și să consilieze forțele afgane de securitate. Practic, cei doi militari trebuiau să-i protejeze pe colegii lor jandarmi care îi instruiau pe afgani.

„Cei doi colegi au fost decorați și de partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, ceea ce demonstrează că militarii români, militarii jandarmi au atins acel nivel de pregătire, de încredere și de compatibilitate cu profesioniștii militari din celelalte armate. Personal, sunt efemer comandantul acestor doi colegi, printre care se numără și adjunctul meu, colonelul Mătăsaru, care este un deschizător de drumuri, el tocmai întorcându-se, în urmă cu un an, de la o asemenea misiune. Așadar, cu toții au experiența din teatrele de operațiuni. De fiecare dată, ne bucurăm că sunt mesagerii profesionalismului și ai competenței militarilor români și, mai ales, că se întorc sănătoși acasă”, a declarat col.Ion Sandu, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile din Bacău.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI