Vladimir Putin și Joe Biden, față în față. Unde se vor întâlni cei doi grei ai lumii, de fapt

Vladimir Putin și Joe Biden, față în față. Unde se vor întâlni cei doi grei ai lumii, de fapt
Criza din Ucraina ridică mari semne de întrebare

Pe fondul tensiunilor din ultimele zile, legate de granița de est a Ucrainei, relația Ruso-Americană suferă. Cu toate astea Vladimir Putin și-a anunțat prezența la summit-ul organizat de Joe Biden pe probleme climatice. Va fi prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Joe Biden, de la învestirea lui Biden ca președinte al Statelor Unite.

Vladimir Putin și Joe Biden, față în față pentru prima dată

Președintele rus Vladimir Putin va susține un discurs joi la un summit online privind schimbările climatice. Summit-ul va fi găzduit de președintele american Joe Biden. Anunțul a fost făcut de Kremlin, în ciuda crizei profunde în relațiile dintre Moscova și Washington.

Dacă până acum a existat o reținere a președintelui rus de a da curs unor astfel de invitații, acum se pare că vrea să demonstreze, prin participarea la summit, o deschidere spre dialog. Prezența lui Putin indică faptul că este încă deschis dialogului cu Statele Unite, chiar dacă cele două țări și-au impus noi sancțiuni în ultimele zile.

La acest sumit vor mai participa 40 de lideri mondiali. Summit-ul privind clima este o parte din efortul președintelui american de a face din lupta împotriva încălzirii globale o prioritate maximă.

”Președintele Putin va contura abordările Rusiei în contextul dezvoltării unei largi cooperări internaționale. Colaborare menită să depășească efectele negative ale schimbărilor climatice globale”, a mai spus Kremlinul, conform agenției Reuters.

Criza din Ucraina ridică mari semne de întrebare

După ultimele acțiuni de relocare a trupelor sale către granița Ucrainei, Rusia a fost avertizată de Statele Unite cu noi sancțiuni. Sancțiunile au venit ca urmare a refuzului Rusiei de a-și retrage trupele din zonă. Washingtonul a impus noi sancțiuni Rusiei, inclusiv pentru presupusele intervenții în alegerile din SUA de anul trecut, piraterie cibernetică și intimidare în vecinătatea Ucrainei.

Rusia a negat acuzațiile și a ripostat cu sancțiuni proprii în ziua următoare. Statele Unite au avertizat Rusia că vor exista consecințe suplimentare legate de Alexei Navalnîi. Politicianul se află în greva foamei în închisoare de aproape trei săptămâni.

În cazul Navalnîi, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că „vor exista consecințe” dacă Navalnîi va muri în închisoare. Kremlinul a declarat luni că va riposta pentru orice sancțiuni suplimentare. În același timp a respins declarațiile țărilor străine cu privire la cazul Navalnîi.

„Starea de sănătate a celor condamnați și închiși pe teritoriul rus nu poate și nu ar trebui să fie o temă a interesului lor”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Rusia a declarat că este gata să impună măsuri mai „dureroase” împotriva Washingtonului dacă tensiunile se intensifică. Relațiile au scăzut la un nou nivel minim de luna trecută. La acel moment Biden declara că Putin este un „ucigaș”. Ca replică Moscova și-a retras ambasadorul de la Washington pentru consultări.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI