Olivia Steer a stârnit un val de controverse anul acesta după ce a susținut o amplă campanie televizată, dar și în mediul online potrivit căreia copiii nu ar trebui vaccinați întrucât nu oferă o protecție reală, ba mai mult, pot provoca autism.
Olivia Steer și medicul pediatru Mihai Craiu s-au contrazis în direct pe tema vaccinării, în cadrul unei emisiunii difuzate pe PRO TV. Fosta prezentatoare și-a susținut poziția antivaccinare, precizând că studiile care arată că vaccinurile nu provoacă autism sunt finanțate de marile companii farmaceutice. Teoriile activistei au fost desființate de medicul specialist. Dar astăzi, lucrurile au luat o altă turnură.
Astăzii discuțiile lansate de doctorul Mihai Craiu se învârt, de această dată, în jurul unui medicament pe care îl administrează mulți părinți copiilor. Novocalmin este un supozitor și este administrat micuților pentru scăderea febrei.
Novocalmin este un medicament uzual, administrat de mămici copiilor pentru a ajuta la reducerea temperaturii corpului. Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare, potrivit totuldespremame.ro. Însă Dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului atenționează cu privire la administrarea greșită a acestui medicament.
„Este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare (…). ANMDM (n.red.: Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România) îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice.
Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor”, a transmis medicul Mihai Craiu potrivit aceleiași surse.
Pe lângă faptul că nvocalmin nu este recomandat copiilor sub 4 ani, medicamentul este interzis în peste 120 de țări din lume.