Doar în România, a avut o avere la 11 luni: fiul PSD-istului Mihai Chirica, proprietar de teren în Iași

Autor: Puiu Alexandru - 07:09, 13 iun. 2019

Viața politică din România este fascinantă din cauza creativității unor PSD-iști precum Mihai Chirica din Iași, care a găsit o cale ingenioasă pentru a nu-și ține un teren de 250.000 de euro pe nume.

La doar 11 luni, copilul primarului din Iași a devenit proprietar asupra unui teren în centrul municipiului Iași, conform investigației realizate de ReporterIS.ro. Informația a făcut imediat înconjurul României, dar conform PSD-istului din fruntea localității, există o explicație cât se poate de nevinovată. În contextul achiziției, curator i-a fost bunica în vârstă de 74 de ani, Silvia Chirica.

Conform datelor publicate miercuri de jurnaliștii ieșeni, tranzacția a fost făcută pe numele lui Ștefan Chirică în urmă cu aproximativ 10 luni. La momentul respectiv, avea doar 11 luni. În acel context, micuțul a fost reprezentat din punct de vedere notarial de bunica sa, pensionară. Terenul, pe care este construită şi o casă, se află aproape de centrul oraşului, pe strada Manolache Drăghici nr. 3, la câţiva metri de restaurantul Bolta Rece.

Ca urmare, din punct de vedere legal, tranzacția a fost încheiată la notar între copilul primarului de doar 11 luni și Ioan Stavarache, Mihai Piscureanu și Ioana Piscureanu. Cei din urmă i-au dat, din punct de vedere legal, copilului un teren de 836 de metri pătraţi, pe care se află o casă de 136 de metri pătraţi, cu cinci camere, două băi, două bucătării, patru holuri şi două pivniţe, şi un garaj de 18 metri pătraţi. În schimb au primit 1.159.425 de lei, echivalentul a aproximativ 250.000 de euro, arată sursa citată.

Pentru că nu i-a plăcut casa, în 2019, minorul Ștefan Chirica, printr-un reprezentant legal, a depus la Primăria condusă de tatăl său o cerere pentru demolarea construcției existente de pe terenul cumpărat. Imediat după, a fost solicitat un certificat de urbanism pentru construirea unei locuințe individiale plus anexe.

La întrebarea de unde a strâns 250.000 de euro, mama primarului s-a aruncat la a spune că banii provin din pensia sa și a soțului. Ca referință, cei doi au în total 2400 lei pe lună. Nu este clar ce mașină au avut, dar se pare că au vândut-o pentru a pune banii în contul aceluiași copil de 11 luni. „Da, am avut. Sigur că da. Dar de ce să nu am? Dacă n-am băut, n-am fumat, nu m-am dus nicăieri. N-am cumpărat maşină, nu nimic. Ce? Şi-am avut şi maşină, pardon. Am avut şi maşină şi am vândut. Aşa că atât am de spus. Am făcut economii ca să aibă copiii, ca să le las şi lor o moştenire (…) Noi, să ştiţi, ăştia suntem. Am fost nişte oameni economi. El a fost zidar (tatăl primarului – n.r.) şi am lucrat cu salariu şi am strâns”, a precizat, pentru sursa citată, Silvia Chirica.

PSD-istul Mihai Chirica, prin intermediul Biroului de Presă al Primăriei, a publicat și el un comunicat pe marginea subiectului, încercând să argumenteze de unde vin banii. „Sumele necesare pentru achiziţia unui teren în valoare de 250.000 de euro provin, pe de o parte, din vânzarea unui teren deţinut de 11 ani de părinţii mei în zona Copou, teren care a fost vândut, urmând procedurile legale, pentru suma de 100.000 de euro. Diferenţa de bani a fost pusă de familia mea din sumele deţinute conform Declaraţiei de Avere din anul 2018 şi anii anteriori, declaraţii care sunt publice şi afişate pe site-ul Primăriei Municipiului Iaşi. Achiziţia terenului despre care se face vorbire s-a făcut respectându-se toate prevederile legii, întregul proces fiind înregistrat notarial şi fiscal. Proprietarul terenului este fiul meu, Ştefan, iar mama mea nu are alt rol decât cel de tutore, copilul fiind minor. În prezent, tot în conformitate cu legea, a fost depusă documentaţia de demolare a imobilului de pe terenul respectiv, deoarece nu prezintă nici siguranţa şi nici confortul necesare pentru familia mea”, a precizat Mihai Chirica.

Sursa: ReporterIS