Divorțul la români, în statistici: cine sunt mai ambițioși, bărbații sau femeile

Institutul Național de Statistică a publicat o serie de statistici interesante legate de divorț în familiile de români. Din păcate, nu sunt îmbucurătoare.

Cei de la Hotnews au prelucat un raport detaliat al Institutului Național de Statistică pe marginea ratei divorțurilor din țara noastră. Indiferent ce imagine ți-ai format pe marginea acestui subiect pornind de la informațiile din cercul tău de prieteni, realitatea este mult mai gravă. În 2018, în România, se pronunța un divorț la fiecare 4 minute. Pentru a se ajunge la acea valoarea, au fost eliminate din calcul zilele nelucrătoare.

Rata divorțurilor înregistrate printre persoanele de la oraș este de aproape două ori mai mare decât printre oamenii din mediul rural. Pe lângă această discrepanță, mai există una surprinzătoare. În timp ce majoritatea bărbaților intentează obținerea unui divorț în jurul vârstei de 40 de ani, majoritatea femeilor cochetează cu divorțul la 30 de ani.

”Valoarea maximă a divorţurilor de rang I (români aflați la primul lor divorț) s-a înregistrat la grupa de vârstă 40-44 ani pentru bărbaţi, iar pentru femei la grupa de vârstă 30-34 ani.”, se arată în comunicatul INS. Cu alte cuvinte, femeile se decid mai repede că vor să înceteze o căsnicie, în timp ce bărbații sunt mai ponderați în luarea acestei decizii. Statistic, soțiile intentează acțiunea de divorț în 60% dintre cazuri.

Punctual, numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,4 ori mai mare decât numărul bărbaţilor sub 30 de ani. În același timp, după 50 de ani, numărul bărbaţilor care au divorţat a fost semnificativ mai mare decât cel al femeilor, de 1,4 ori la grupa de vârstă 50-54 ani, de 1,8 ori la grupa de vârstă 55-59 ani şi de peste 1,9 ori la persoanele de 55 de ani şi peste.

Raportat la număr de căsătorii, rata divorțurilor din România este cu mult sub media europeană. În timp ce la nivelul Europei se înregistrează 2,2 nunți la un divorț, în România avem 4,6 căsătorii pentru fiecare despărțire prin acte. În medie, o căsnicie durează în țara noastră 9,2 ani în cazul bărbaților și 8,7 ani în cazul femeilor. Ca o notă de subsol interesantă, bărbații par predispuși să se recăsătorească, în timp la femei nu este cazul.

Sursa: Hotnews
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI