22 oct. 2020 | 08:58

Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. „Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să nu-i lase să moară!“

Știri generale
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești.
Disperarea a pus stăpânire pe spitalele din România

Au trecut aproape opt luni de când pandemia provocată de coronavirus a intrat în România, iar personalul medical din spitale, și nu numai, supus unei presiuni din ce în ce mai mare, pare să fi ajuns la capătul puterilor.

Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești

Sindicatul Sanitas anunța la finele lui 2019 un deficit de 25-30% de asistenți medicali. Acest lucru presupunea că unui cadru medical mediu din România, din Iași, care trebuia să se ocupe, în medie, de 8-12 bolnavi, în clinicile medicale, de 8-10, în cele chirurgicale sau de 2-4, în cele de terapie intensivă îi ”creștea“ norma de pacienți cu încă un sfert.

Lipsa acută de personal medical, mai ales în zona cadrelor medii, se resimte prin gradul de epuizare pe care acestea îl acuză. Îngrijorător este faptul că, se pare, nu a fost parcurs nici măcar jumătate din drumul pe care ni l-a trasat pandemia de coronavirus. Deoarece, pe lângă oboseala fizică, a început să se instaleze și oboseala emoțională, care este mai răvășitoare, pentru că recuperarea doar prin odihnă nu este posibilă.

”Vorbeam cu un psiholog și îmi spunea că oamenii (cadrele medicale –n.r.) își modifică, efectiv, profilul psihologic. Mai ales cei din secțiile de terapie intensivă. Asistente medicale de pe reanimare mi-au povestit cum pacienți care abia mai respirau s-au agățat de echipamentul lor, implorându-i să nu-i lase să moară. Dar, din nefericire, acel lucru se întâmpla, uneori, la doar câteva minute după acel moment. Este traumatizant. Îți faci datoria, ești cadru medical, dar ești și om și nu are cum să nu te afecteze“, explică Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași, potrivit Ziarul de Iași.

Disperare în spitalele din România

Cadrele medicale nu mai fac față

Stresul a devenit o parte a stilului de viață

În contextul combaterii noului coronavirus, pentru cei care lucrează în linia întâi stresul a devenit o parte din stilul lor de viață. Lucrul în unitățile de primire urgențe sau la Serviciul de Ambulanță, înseamnă să interacționezi cu virusul neîncetat.

Mulă lume apelează la ”salvare” sau ajung la urgențe. Persoane care se simt rău din diferite motive, nu doar din cele respiratorii, neștiind dacă sunt sau nu pozitivi, dar care au nevoie îngrijire urgentă. Așadar, nu li se poate face testul înainte de a fi ajutați medical.

”Şi apoi, după un timp, primești un telefon și ți se transmite că pacientul cu hernie, de exemplu, este pozitiv. Şi atunci nu poți să nu te gândești dacă ai respectat, într-adevăr, toți pașii, dacă nu ți-a scăpat nimic. Chiar dacă rațiunea îți spune că totul a fost în regulă. Şi gândul rămâne, undeva, în subconștient“, mai adaugă președintele Sanitas Iași, potrivit sursei citate.
Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro