Dispar banii în lume, este întrebarea pe care și-o pun guvernele multor ţări în această perioadă după ce au constatat că emit tot mai multe bancnote, iar acestea nu se mai regăsesc pe piețe. Fenomenul pe care nici bancherii nu îl pot explica, disponibil în rândurile de mai jos.
Băncile din lume emit mai multe bancnote decât oricând şi cu toate astea acestea par să dispară de pe faţa pământului, anunță Wall Street Journal. Băncile centrale nu își explică unde se duc banii sau de ce dispar aceştia şi încearcă să dezlege misterul total.
Misterul este cu atât mai mare, cu cât societăţile şi companiile sunt în curs de a renunţa la cash, în contextul în care plățile cu cardul și cu ajutorul aplicațiilor de pe telefoane sunt în creștere.
Astfel, valoarea dolarilor americani aflaţi în circulaţie a fost de circa 1.700 miliarde anul trecut, în creştere de la 1.200 miliarde în anul 2013. A căuta banii înseamnă, de cele mai multe ori, să dai peste un amestec de personaje care şi-ar găsi foarte uşor locul într-un roman poliţist.
Bancnotele de dolari sunt adesea vitale pentru bandele criminale, dar sunt populare şi în rândul colecţionarilor care se tem de o viitoare prăbuşire a sistemului financiar.
Bancherii sunt nevoiți să dea de bani nu doar pentru a-şi satisface propria curiozitate. Dacă băncile centrale nu ştiu cât cash există în piețe, ar putea să tipărească prea mulţi bani, astfel riscând o creştere a inflaţiei.
Vinovați de dipariția cash-ului sunt „oamenii care îşi ascund banii peste tot“, spune Sven Bertelmann, director al centrului naţional de analiză al Bundesbank.
Bancherii spun că bancnotele ajung să fie îngropate în grădină, unde încep să se descompună, sau ascunse în poduri, unde sunt roase de şoareci, astfel că nu mai ajung din nou în circulație.
Bundesbank susține că peste 150 miliarde de euro sunt puse la saltea în Germania, iar mai multe bănci cer ajutorul publicului.
„Toată lumea spune că nu ţine bani la saltea, dar banii se află clar undeva“, spune Henk Esselink, de la divizia de management monetar a BCE.
Nu în ultimul rând, circa o treime din bancnotele noi din Noua Zeelandă au ieşit din ţară în 2017, mai mult cu 6% faţă de 2013. Acest lucru s-a întâmplat din cauza turismul care a devansat exporturile din sectorul produselor lactate. Oficialii din Noua Zeelandă speculeză în legătură cu rolul jucat de schimbul valutar, în special în Asia.