10 oct. 2022 | 19:22

Dispar banii în lume? Fenomenul pe care nici bancherii nu îl pot explica

News
Dispar banii în lume? Fenomenul pe care nici bancherii nu îl pot explica
Bancherii lumii nu isi mai regasesc banii in piete

Dispar banii în lume, este întrebarea pe care și-o pun guvernele multor ţări în această perioadă după ce au constatat că emit tot mai multe bancnote, iar acestea nu se mai regăsesc pe piețe. Fenomenul pe care nici bancherii nu îl pot explica, disponibil în rândurile de mai jos.

Altă belea. Bancherii lumii se vaită că le-au dispărut banii. Pe cine suspectează

Băncile din lume emit mai multe bancnote decât oricând şi cu toate astea acestea par să dispară de pe faţa pământului, anunță Wall Street Journal. Băncile centrale nu își explică unde se duc banii sau de ce dispar aceştia şi încearcă să dezlege misterul total.

Misterul este cu atât mai mare, cu cât societăţile şi companiile sunt în curs de a renunţa la cash, în contextul în care plățile cu cardul și cu ajutorul aplicațiilor de pe telefoane sunt în creștere.

Câţi dolari există în lume

Astfel, valoarea dolarilor americani aflaţi în circulaţie a fost de circa 1.700 miliarde anul trecut, în creştere de la 1.200 miliarde în anul 2013. A căuta banii înseamnă, de cele mai multe ori, să dai peste un amestec de personaje care şi-ar găsi foarte uşor locul într-un roman poliţist.

Bancnotele de dolari sunt adesea vitale pentru bandele criminale, dar sunt populare şi în rândul colecţio­narilor care se tem de o viitoare prăbuşire a sistemului financiar.

Emiterea de bani noi ar putea duce la inflaţie

Bancherii sunt nevoiți să dea de bani nu doar pentru a-şi satisface propria curiozitate. Dacă băncile centrale nu ştiu cât cash există în piețe, ar putea să tipărească prea mulţi bani, astfel riscând o creştere a inflaţiei.

Vinovați de dipariția cash-ului sunt „oamenii care îşi ascund banii peste tot“, spune Sven Bertelmann, director al centrului naţional de analiză al Bundesbank.

Banii ajung să putezească în pământ sau să fie mâncaţi de şoareci

Bancherii spun că bancnotele ajung să fie îngropate în grădină, unde încep să se descompună, sau ascunse în poduri, unde sunt roase de şoareci, astfel că nu mai ajung din nou în circulație.

Bundesbank susține că peste 150 miliarde de euro sunt puse la saltea în Germania, iar mai multe bănci cer ajutorul publicului.

„Toată lumea spune că nu ţine bani la saltea, dar banii se află clar undeva“, spune Henk Esselink, de la divizia de management monetar a BCE.

Noua Zeelandă nu mai ştie de banii ei

Nu în ultimul rând, circa o treime din bancnotele noi din Noua Zeelandă au ieşit din ţară în 2017, mai mult cu 6% faţă de 2013. Acest lucru s-a întâmplat din cauza turismul care a devansat exporturile din sectorul produselor lactate. Oficialii din Noua Zeelandă speculeză în legătură cu rolul jucat de schimbul valutar, în special în Asia.

Parteneri
S-a întors la marea iubire, fost fotomodel Playboy, după 20 de ani de căsătorie. Cine este soția lui Daniel Pancu
Redactia.ro
Ce a decis să facă Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță. Face un nou testament și pune toți banii pe numele actualei soții! „Nu mai vezi nici 1 leu!” Ce pamflet a putut să scrie Medana: „A stat capră…”
Click.ro
Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Wow, ce rochie! Românca Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, apariție de senzație într-o ținută Dolce & Gabbana / FOTO
Unica.ro
Ingredientul care schimbă total murăturile. Este esențial, nu trebuie omis
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Anunț pentru românii cu banii la saltea. Adevărul despre carduri: Trebuia să închid...
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
TRUMP, scos din MINȚI de un ACTOR celebru ROMÂN. A vrut să-i INTERZICĂ FILMUL!
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro