16 sept. 2021 | 15:59

Discuții intense la Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor. Ce soluții s-au propus pentru salvarea pădurilor: „Suntem într-un moment critic”

News
Discuții intense la Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor. Ce soluții s-au propus pentru salvarea pădurilor:
Discuții intense la Manifestările Internaţionale ale Silvicultorilor. Ce soluții s-au propus pentru salvarea pădurilor

Mai mulți silvicultori din șase țări participă la Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor, care vor avea loc în perioada 16 – 17 septembrie, în Băile Felix. Evenimentul este organizat de către Federația Sindicatelor din Silvicultura „Silva”.

Manifestări Internaționale ale Silvicultorilor

Țările care participă la acest eveniment sunt România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ungaria și Ucraina. Inaugurarea a avut loc la Hotelul Internațional, fiind prezenți mai mult oameni importanți.

Unul dintre aceștia a fost Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură, Teodor Țigan, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Ionuț Sorin Banciu și mulți alții.

„Cuvintele-cheie ale acestui deceniu sunt schimbare, tranziţie, rezilienţă şi digitalizare. Cred că suntem într-un moment critic în silvicultură ca şi în alte domenii. Lumea se schimbă. Ţintele României către o tranziţie verde sunt la fel de ambiţioase ca ale altor state membre. (…) Cred că pădurile vor trebui să fie o componentă foarte importantă către economia verde. Pădurile sunt o soluţie simplă la atenuarea efectelor sau impactului schimbărilor climatice asupra comunităţilor.

Sunt provocări pe care silvicultorii pot să le treacă uşor. Pentru că noi ştim ce înseamnă să echilibrăm aspecte de mediu, cele economice şi cele sociale, facem asta de decenii. Cea mai mare problemă a noastră a fost să traducem ceea ce facem într-un limbaj pe care Europa să-l înţeleagă”, a spus secretarul de stat în Ministerul mediului, Ionuţ-Sorin Banciu, în deschiderea oficială.

„Pădurile sunt soluția simplă la schimbările climatice”

Un mesaj special a fost transmis, video, de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna. Acesta a precizat că pădurile din țara noastră sunt printre cele mai rezistente și mai bine păstrate din Europa. De asemenea, a subliniat faptul că suntem una dintre cele mai bogate țări europene, în ceea ce privește biodiversitatea.

Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a precizat că, în opinia sa, silvicultorii sunt „armata a treia”. În țara noastră există aproximativ 17.000 de silvicultori care și-au ales profesia din pasiune și care lucrează pentru a păstra sănătatea pădurilor noastre seculare, spune deputatul.

„Aş dori ca pădurea şi silvicultorul să nu devină obiecte de troc politic, ceea ce ar duce la scăderea profesionalismului în structurile silvice. Epurările de personal silvic, din motive strict politice, de multe ori până la nivel de şefi de ocol şi chiar pădurari, au demonstrat că sunt păgubitoare pentru pădure.

Faptul că astăzi numai 27 de procente din suprafaţa ţării este reprezentată de păduri obligă recunoaşterea adevărului că România are un deficit destul de mare de păduri în comparaţie cu alte ţări europene cu climă temperată, între 33 şi 44 de procente”, a transmis Adrian Chesnoiu.