Director OMS, despre momentul în care se vor încheia perioadele grave ale pandemiei COVID. Milioane de oameni se vor bucura

de: Emanuela Pană
29 12. 2021

Directorul OMS a făcut recent un anunț îmbucurător cu privire la momentul în care faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia. Medicul irlandez a ținut să specifice că virusul mortal nu va dispărea complet, precum și că este încă prea devreme pentru a trage concluzii referitoare la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus. Mai multe detalii, în continuare.

Când se va încheia faza acută a pandemiei potrivit directorului OMS

Faza acută a pandemiei de coronavirus s-ar putea încheia în 2022, potrivit anunțului făcut de astăzi de Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Medic epidemiolog irlandez, Mike Ryan, a mai transmis și că este încă prea din timp să emitem concluzii cu privire la severitatea variantei Omicron a noului coronavirus, având în vedere că acesta încă nu s-a răspândit la scară mai largă în rândul vârstnicilor.

OMS avertizează însă că Omicron prezintă un risc „foarte mare“, având puterea de a copleși sistemele sanitare naționale.

„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese“, a declarat directorul general.

Citește și: OMS, avertisment clar despre vaccinuri. Și România este vizată: „Nu vor scoate nicio țară din criză“

Milioane de oameni se vor bucura

Totodată, un nou „tsunami de cazuri“ este provocat de circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron, conform declarației făcute de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă,

„Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri“, a adăugat șeful OMS.

Potrivit spuselor lui Ghebreyesus, OMS susține necesitatea ca fiecare țară în parte să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la mijlocul anului viitor. Acest fapt ar contribui la stoparea fazei acute a pandemiei.