Din prinț în cerșetor! Andrew ar putea rămâne falit, dar Regina Elisabeta a pus ceva la cale

Din prinț în cerșetor! Andrew ar putea rămâne falit, dar Regina Elisabeta a pus ceva la cale
Andrew a in mijlocul unui scandal

Regina Elisabeta a II-a a retras toate titlurile militare și patronajele regale ale prințului Andrew, la câteva zile după ce s-a aflat că fiul ei, cunoscut și sub numele de Ducele de York, va avea un proces civil la New York, după ce i-a fost respinsă cererea cazului de agresiune sexuală a Virginiei Giuffre. El a fost acuzat că a violat o tânără  de 17 ani acum 19 ani.

Scandal la Casa Regală

O declarație a Palatului Buckingham, publicată joi seară, arată astfel „Cu aprobarea și acordul Reginei, afilierile militare și patronajele regale ale Ducelui de York au fost returnate Reginei.

Ducele de York va continua să nu-și asume nicio sarcină publică și apără acest caz în calitate de cetățean privat”.

Deși titlul de Alteță Regală (HRH – His Royal Highness), care i-a fost acordat la naștere, nu i-a fost retras, prințul a fost de acord, la cererea reginei, că nu va mai folosi acest titlu în calitate profesională, relatează BBC.

Monarhul i-a dat personal joi vestea celui de-al doilea fiu al său. Mișcarea rapidă a reginei vine în momentul în care prințul Andrew rupe în sfârșit tăcerea cu privire la ultima evoluție juridică în urma căreia se va confrunta cu un proces civil.

„Având în vedere robustețea cu care judecătorul Kaplan a întâmpinat argumentele noastre, nu suntem surprinși de această decizie”, spune un purtător de cuvânt pentru Variety.

„Cu toate acestea, nu a fost o hotărâre privind fondul acuzațiilor doamnei Giuffre. Acesta este un maraton, nu un sprint, iar Ducele va continua să se apere împotriva acestor afirmații.”

Patronajele regale sunt, de fapt, o poziție de figurație la o organizație de caritate sau altă organizație. Prințul Andrew a renunțat inițial la peste 230 dintre acestea, inclusiv la patronajul English National Ballet, Commonwealth Golfing Society și Royal Philharmonic Orchestra, după interviul său dezastruos de la „Newsnight” din 2019.

Ce se întâmplă cu prințul Andrew

Interviul a fost luat în derâdere pe scară largă în urma afirmațiile prințului Andrew că a fost la o pizzerie din Woking în noaptea în care Giuffre susține că a agresat-o sexual și că a este „medical” incapabil să transpire, ca răspuns la declarațiile făcute de femeie despre el „transpirând abundent” în timp ce dansa într-un club de noapte.

Potrivit cotidianului Daily Express, prințul Andrew a reușit să se agațe de o „mână” de patronaje în urma interviului, majoritatea constând în cluburi de golf care au fost reticente în a renunța la atracția unei figuri regale.

Totuși, în urma intervenției reginei, prințul Andrew a renunțat acum la patronajele rămase.

Cu toate acestea, există o mare șansă ca Andrew să nu își piardă un ultim ajutor din partea Reginei. Se pare că Regina Elisabeta ar vrea să plătească, în continuare, din fonduri private, paza fiului său, care costă aproximativ 300.000 de lire sterline anual, în cazul în care el nu va mai avea bani după proces.