De la celebra vodka rusească și până la noile variante făcute de alte state, aceasta este una din cele mai comercializate băuturi alcoolice din lume. Dar, deși unii o beau cu plăcere, te-ai întrebat din ce este făcută vodka? Dacă nu știi, citește mai departe, și-ți spunem noi.
Deși nu este la fel de veche ca și vinul, vodka, conform unor date, se pare că-și are originea încă din secolul al VIII-lea sau al IX-lea, fie în Polonia, fie în Rusia. Indiferent când sau de unde își are originea, o băutură alcoolică numită vodka era prezent în Rusia în secolul al XIV-lea.
Vezi și: Secretul băuturii petrecăreților s-a aflat. Asta consumă toți românii când ies în oraș
Și pentru că titlul spune că este una din cele mai vândute, iată ce spun statisticile mondiale. De exemplu, în 2023, vodka s-a vândut în 3,15 miliarde de litri la nivel mondial.
În ceea ce privește dimensiunea pieței globale, aceasta a fost evaluată la 25,98 miliarde de dolari în 2022 și se preconiza că va crește cu o rată de creștere anuală de 5,6% din 2023 până în 2030.
”Creșterea cererii de vodka poate fi atribuită consumului tot mai mare de cocktailuri premium pe bază de vodcă în economiile dezvoltate, cum ar fi SUA și Germania.”, spun analiștii.
Dar, lăsând la o parte valoarea imensă a acestei pieți, și deși este una din cele mai populare băuturi, te-ai întrebat din ce este făcută vodka? Unii s-ar putea să știe, alții nu. Așa că ne-am gândit să îți spunem noi din ce este făcută vodka.
Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei pastile și consumi alcool. Schimbările care au loc, de fapt
Vodka se obține prin distilare. Distilarea crește procentul de alcool prin căldură, folosind evaporarea și condensarea. Această creștere o deosebește de un alcool tare sau de o băutură spirtoasă, față de un alcool nedistilat.
Ingredientele sunt mai întâi fermentate, unde drojdia este hrănită cu zahăr pentru a crea alcool, apoi, lichidul este distilat înainte de a se adăuga apă.
Vodka trece printr-un proces de distilare în coloană. Acest concept a apărut în secolul al XIX-lea, când distilatorii comerciali aveau nevoie de o metodă mai rapidă decât distilarea în oală, care necesita curățare după fiecare lot.
Distilarea în coloană implică coloane mari în care se injectează constant macerat, iar aburul se ridică pentru a veni în întâmpinarea acestuia.
Tipul de apă folosit pentru a distila vodka joacă un rol important. Acesta are un impact direct asupra procesului de macerare, răcire și reducere.
Mărcile existente își fac reclamă ca fiind vodkă de calitate superioară datorită amestecului de grâu și apă de izvor. Distilatorii folosesc adesea minerale, cum ar fi cărbunele de lemn, pentru a trece produsul prin care se obține o distilare mai pură.
Ingredientele utilizate pentru producerea de vodkă variază nu numai în funcție de țara de origine, ci și de fiecare distilator în parte.
Porumbul a devenit unul dintre cele mai populare ingrediente de pornire, fiind implementat de mărci precum Tito’s Handmade Vodka, Smirnoff, Deep Eddy, precum și Sourced & Certified, 1941 și Grays Peak Vodka.
Având la origine un alcool din cereale, grâul este, de asemenea, un starter comun și este prezent în Absolut, Ketel One și Svedka. Vodka franceză, Ciroc, este produsă cu ajutorul strugurilor Mauzac, Blanc și Ugni Blanc.
Numele provine din cuvântul rusesc ”voda”, care înseamnă apă. Acest termen provine probabil de la imaginea imediată a lichidului limpede și a aromei aparent lipsite de gust.
Deși cea mai oficială recunoaștere a vodkăi datează din Rusia secolului al XIV-lea, originile sale sunt puternic dezbătute și speculate.
Unii sugerează că licoarea datează din Evul Mediu, când era produsă din cartofi și folosită ca agent medicinal, crezându-se că este un remediu eficient împotriva vremii reci. Cultivarea strugurilor era dificilă în temperamentul de vreme rece din Rusia, așa că au început experimentele de fermentare a cerealelor.
Acest lucru a dus la denumirea originală, ”vin de pâine”. Popularitatea sa a crescut în 1917, în timpul Revoluției Ruse, când rușii l-au luat în timp ce se evacuau spre părțile mai nordice ale Europei, cum ar fi Polonia, Franța și alte locații cunoscute astăzi sub numele de Centura Vodka.
Ulterior, vodka a dobândit recunoaștere la nivel mondial datorită celui de-al Doilea Război Mondial, iar acum este produsă la nivel global.
Licoarea este fabricată dintr-o abundență de resurse, cel mai adesea cereale, cum ar fi secara, orezul, grâul și legume, precum porumbul și cartofii. Cu toate acestea, în timpurile moderne, distileriile au început să experimenteze cu fructe precum strugurii și merele pentru a produce spirtul.
Spre deosebire de majoritatea celorlalte băuturi alcoolice, vodca nu are reglementări prestabilite care să îi reglementeze producția, ceea ce permite indivizilor să dea dovadă de creativitate în procesul de distilare.
Principala consistență a tuturor formelor de vodcă este aceea că este un ”alcool distilat”, ceea ce înseamnă că a fost distilat de cel puțin trei ori.
De obicei, cu cât este distilată de mai multe ori, cu atât este mai curată și mai fină, iar conținutul de alcool al băuturii spirtoase depinde foarte mult de locul în care este produsă, dar se recomandă să fie în jur de 30-40% alcool pe volum.
Adesea, variantele europene au o medie de aproximativ 80% alcool pe volum, iar unele mărci, precum marca americană Everclear, ating aproximativ 96% alcool pe volum.
Ca orice lucru extrem de popular, inclusiv această băutură spirttoasă este învăluită în mituri, majoritatea circulând încă din primii ani ai apariției sale. Iată care ar fi o parte din aceste mituri despre vodcă:
Licoarea de cartofi sau de porumb nu conține gluten
Procesul de distilare a vodcii elimină tot glutenul înainte de consum. Alcoolul este separat de piure și călătorește prin alambic pentru a se transforma în lichid pe partea cealaltă.
Chiar și vodca pe bază de grâu nu conține gluten, cu excepția cazului în care distileria adaugă gluten după ce vodca a fost distilată, așa că este important să verificați întotdeauna de două ori vodca aromatizată.
Mai multă distilare înseamnă mai bună
Deși distilarea vodcii de mai multe ori poate permite ca aceasta să fie mai curată și mai fină, nu înseamnă neapărat că este de o calitate mai bună.
Vodca suprastilată își poate pierde gustul, aroma și caracterul. Dacă se distilează prea mult, lichidul poate rămâne alcool pur.
Preț mai mare reprezintă calitate mai bună
Vodka de top se vinde ca atare în funcție de puritatea produselor pe care le utilizează. De exemplu, unele companii se laudă cu prospețimea apei pe care o folosesc.
Deși ingredientele mai proaspete echivalează de obicei cu o calitate mai bună, este vorba mai mult de gustul personal. Nu vă fie teamă să vă bucurați de o vodcă mai ieftină dacă se potrivește cu palatul dumneavoastră personal de arome.
Puteți folosi un filtru de casă pentru a face ca vodka ”proastă” să aibă un gust mai bun
Din păcate, această legendă urbană nu este adevărată. Trecerea vodcii printr-un filtru personal nu va îmbunătăți gustul și nici nu o va face mai ușor de băut.
Filtrele de acasă nu au aceeași putere ca și cele ale distileriilor și nu poate elimina impuritățile pe care le simțiți. Fie adăugați un pic mai mult din mixul preferat, fie investiți într-o sticlă cu o reputație de calitate.
Indiferent de ce marcă de vodka am vorbi, și care este valoarea totală a acestei piețe de desfacere, vodka rămâne una din cele mai populare băuturi spirtoase, la concurență cu wisky-ul american sau cu alte asemenea tipuri de spirtoase.