Diferențele importante dintre ulei și untură. Greșeala pe care o fac gospodinele, ce este mai sănătos la gătit

de: Năstase Mirabela
16 06. 2022

Care sunt diferențele importante dintre ulei și untură. Ce greșeală fac gospodinele și care dintre cele două variante este mai sănătoasă pentru gătit. Oamenii de știință au efectuat mai multe de realizat mai multe studii. Ce arată rezultatele și care este elementul esențial de care trebuie să ții mereu cont.

Care sunt diferențele importante dintre ulei și untură

Untura de porc este folosită mai mult de gospodinele de la țară, însă la oraș se folosește mai mult uleiul, fie că este vorba despre floarea-soarelui, porumb sau ulei de măsline. De-a lungul timpului însă au fost dezbateri între specialiști, care s-au poziționat fie de partea unturii de porc, fie de partea uleiului. Însă cele mai noi studii par să vină cu lămuriri în acest sens.

Oamenii de știință au ajuns deci la concluzia că untura este mai sănătoasă decât uleiul, iar asta pentru că, după o anumită temperatură, uleiul poate elimina substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă sau demență.

Trebuie spus că există mai multe feluri de ulei și fiecare are punctul său de fierbere. Când se trece peste temperatura aceasta, se începe eliminarea substanțelor toxice. Este important, prin urmare, să știi care este temperatura la care pot fi încălzite unele dintre cele mai des utilizate uleiuri.

  • uleiul de floarea-soarelui: limita de fierbere la 107 grade C. După această temperatură, se elimină substanțe toxice pentru organismul uman;
  • uleiul de cocos, de susan, de soia și de porumb – 177 grade Celsius;
  • uleiul de măsline extra-virgin – 190 grade Celsius;
  • uleiul de avocado – 190–204 grade Celsius;
  • uleiul de migdale și uleiul de struguri – 216 grade Celsius.

Ce anume trebuie să ai în vedere

Specialiștii în nutriție recomandă deci ca uleiul să fie adăugat în mâncăruri, mai degrabă, spre finalul gătirii, tocmai ca să nu se depășească această limită de temperatură până la care ingredientul este sănătos.

Spre deosebire de ulei, untura are limita de fierbere la 182 de grade C, un punct de fierbere mult mai ridicat decât uleiul de floarea soarelui cel mai des folosit în bucătăriile românilor.

Studiile mai indică și faptul că atunci când prăjești cu ulei de floarea-soarelui sunt eliminate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita admisă zilnică pentru organism. Iar profesorul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort susține că ar trebui folosite grăsimile saturate, în locul uleiurilor vegetale.

Specialiștii spun că trebuie evitate prăjelile cât mai mult posibil, iar celor care le plac cartofii prăjiți li se recomandă mai degrabă să folosească untură sau unt la preparare.

Când dorești să prăjești un aliment, trebuie să ții cont de punctul de fierbere al uleiului folosit, întrucât depășirea limitei de temperatură poate să elimine substanțe toxice pentru organismul uman.