Alimentația este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului uman, atât pentru adulți, însă în special pentru copii, mai ales atunci când sunt în creștere. Un studiu recent a arătat care sunt cele mai nocive alimente pentru cei mici.
Un nou studiu a arătat că cei mici cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani care au consumat mai multe alimente procesate, aveau abilități locomotorii mai slabe față de cei care au consumat mai puține alimente asemănătoare.
Totodată, potrivit studiului, capacitatea cardiovasculară la cei care au consumat alimente procesare a fost mai scăzută la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, care au consumat alimente procesate.
Studiile anterioare efectuate asupra adulților au avut aceleași rezultate, faptul că alimentele procesate, consumate în proces, este legat de un risc mai mare de apariție a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, nu s-au mai efectuat astfel de studii pe copii mici, acesta fiind unul dintre primele de acest gen.
Alimentele procesate au fost clasate în acest studiu ca fiind: cereale pentru micul dejun, bomboane, băuturi acidulate, gustări ambalate, iaurturi îndulcite, sucuri, supe la plic și diferite alimente preparate precum pizza, burger sau alte mâncăruri de tip fast-food.
Este greu să-i refuzăm pe cei mici atunci când își doresc dulciuri sau alimente nesănătoase, însă acestea o alimentație sănătoasă în cazul copiilor este foarte importantă. Aceasta nu înseamnă doar reducerea riscului de obezitate, diabet şi boli de inimă, ci şi evitarea afecţiunilor aparatului urinar.
„În perioada de dezvoltare a copilului, întâlnim mai multe etape care sunt fiziologice şi care fac parte din creşterea şi dezvoltarea lui. În primele luni de viaţă şi până la vârsta de doi ani, funcţia renală nu este pe deplin dezvoltată. Astfel, copilului îi este imposibil să metabolizeze corect anumite alimente.
Există etape în ceea ce priveşte alimentaţia. Astfel că, în primele patru, şase luni de viaţă, este indicat să primească o alimentaţie exclusiv lactată, ideal ar fi cu lapte de mamă. Mai târziu se începe şi diversificarea alimentaţiei cu legume şi mai târziu cu fructe şi şi mai târziu cu tot ce înseamnă cereale şi progresiv cu proteine, fie din cereale solide, şi mai târziu cu cele din carne. Carnea trebuie introdusă spre vârsta de şase, şapte luni.
Sarea este nocivă pentru copiii mici. Recomandările de a nu utiliza sare până la vârsta de un an sunt universale. Aşa cum nu este recomandat să se administreze lapte de vacă copilului cu vârsta de până un an,” explică prof. dr. Mihaela Bălgrădean.
Citește și: Alimentele periculoase pentru creier. Alerta dată de doctorul Vlad Ciurea