Tu știi să faci diferența între tipurile de zaharuri notate pe etichetele produselor pe care le cumperi de la magazin? Playtech Știri îți explică cum să identifici zahărul natural dintr-un aliment și în ce constă zahărul adăugat. Ce caracteristici prezintă fiecare și care este mai sănătos.
Autoritățile din domeniul alimentar și al siguranței consumatorilor au făcut, în urmă cu mai mult timp, demersuri potrivite pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce mănâncă zi de zi. Acesta este motivul pentru care fiecare produs pe care îl achiziționăm de la magazin sau supermarket prezintă o listă de ingrediente.
Mulți români sunt conștienți că produsele pe care le cumpără prezintă zahăr în componența lor. Acesta poate fi natural, cum ar fi cel din fructe, sau adăugat, adică introdus printr-un proces în componența alimentului pentru a-i prelungi perioada de valabilitate sau din alte motive.
Citește și: Cât zahăr consumă în medie un român, în fiecare an. Cei mai mulți oameni habar nu aveau
Dacă vei verifica eticheta unui produs, vei vedea că pe ea este notat procentul de zaharuri naturale pe care îl prezintă. Acest procent se referă exact la ceea ce indică – masa de zahăr dintr-un aliment sau băutură prezentă în mod natural în acesta.
„Zahărurile naturale se găsesc în carbohidrați, în special în fructe. Glucoza, fructoza și zaharoza sunt formele de bază ale zahărului din fructe. Zaharurile naturale sunt prezente în lactate ca lactoză”, a explicat Melissa Schuster, proprietarul și fondatorul Schuster Nutrition.
Alimentele care conțin zaharuri naturale furnizează corpului nutrienți care îl mențin sănătos, îi oferă energie, stabilitate și asigură, de asemenea, un metabolismul stabil. Fructele, de exemplu, oferă corpului nutrienți esențiali, cum ar fi potasiul, vitamina C și acidul folic.
În schimb, zaharurile adăugate includ zaharuri pe care producătorii le adaugă în produse pentru a mări aroma sau pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor, acestea fiind uneori beneficii pentru consumatori, potrivit lui Kate McGowan, fondator al companiei de nutriție Bittersweet Nutrition.
Un exemplu relevant în acest sens, care ar putea să te ajute să înțelegi diferența dintre cele două cazuri, ar fi următorul: dacă adaugi zahăr în cafea, acesta este considerat zahăr adăugat.
Majoriatea zahărului adăugat pe care îl consumă oamenii, în general, se găsește în alimente procesate, cum ar fi: băuturi nealcoolice, băuturi pe bază de fructe, produse lactate, cereale și deserturi. În cantități mari, zahărul adăugat nu aduce niciun fel de beneficiu, dimpotrivă.
Important! Zahărul adăugat este prezent și în produse mai puțin suspecte, cum ar fi condimentele, sosurile de salată, marinatele și laptele de ovăz sau de migdale.
Câteva exemple de zaharuri adăugate ar fi: zahărul brun, concentratele de suc de fructe, siropurile cu multă fructoză, mierea, zahărul de malț și zahărul neprocesat.