13 mart. 2024 | 16:09

Diferențele dintre zahărul natural și zahărul adăugat. Ce beneficii are fiecare și care este mai sănătos, de fapt

Sănătate
Diferențele dintre zahărul natural și zahărul adăugat. Ce beneficii are fiecare și care este mai sănătos, de fapt
Tu știi care sunt diferențele dintre zahărul natural și zahărul adăugat? Ce caracteristici are fiecare și care e mai sănătos.

Tu știi să faci diferența între tipurile de zaharuri notate pe etichetele produselor pe care le cumperi de la magazin? Playtech Știri îți explică cum să identifici zahărul natural dintr-un aliment și în ce constă zahărul adăugat. Ce caracteristici prezintă fiecare și care este mai sănătos.

De ce adaugă producătorii zahăr în alimente și băuturi

Autoritățile din domeniul alimentar și al siguranței consumatorilor au făcut, în urmă cu mai mult timp, demersuri potrivite pentru a ajuta oamenii să înțeleagă ce mănâncă zi de zi. Acesta este motivul pentru care fiecare produs pe care îl achiziționăm de la magazin sau supermarket prezintă o listă de ingrediente.

Mulți români sunt conștienți că produsele pe care le cumpără prezintă zahăr în componența lor. Acesta poate fi natural, cum ar fi cel din fructe, sau adăugat, adică introdus printr-un proces în componența alimentului pentru a-i prelungi perioada de valabilitate sau din alte motive.

Citește și: Cât zahăr consumă în medie un român, în fiecare an. Cei mai mulți oameni habar nu aveau

Ce este zahărul natural și care sunt beneficiile sale

Dacă vei verifica eticheta unui produs, vei vedea că pe ea este notat procentul de zaharuri naturale pe care îl prezintă. Acest procent se referă exact la ceea ce indică – masa de zahăr dintr-un aliment sau băutură prezentă în mod natural în acesta.

„Zahărurile naturale se găsesc în carbohidrați, în special în fructe. Glucoza, fructoza și zaharoza sunt formele de bază ale zahărului din fructe. Zaharurile naturale sunt prezente în lactate ca lactoză”, a explicat Melissa Schuster, proprietarul și fondatorul Schuster Nutrition.

Alimentele care conțin zaharuri naturale furnizează corpului nutrienți care îl mențin sănătos, îi oferă energie, stabilitate și asigură, de asemenea, un metabolismul stabil. Fructele, de exemplu, oferă corpului nutrienți esențiali, cum ar fi potasiul, vitamina C și acidul folic.

Ce este zahărul adăugat și de ce este promovat atât de mult

În schimb, zaharurile adăugate includ zaharuri pe care producătorii le adaugă în produse pentru a mări aroma sau pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor, acestea fiind uneori beneficii pentru consumatori, potrivit lui Kate McGowan, fondator al companiei de nutriție Bittersweet Nutrition.

Un exemplu relevant în acest sens, care ar putea să te ajute să înțelegi diferența dintre cele două cazuri, ar fi următorul: dacă adaugi zahăr în cafea, acesta este considerat zahăr adăugat.

Citește și: Alimentele care se transformă în zahăr după ce le-ai consumat. Unul e cu adevărat surprinzător, nu îl vei mai mânca!

În ce produse este prezent cel mai mult zahăr adăugat

Majoriatea zahărului adăugat pe care îl consumă oamenii, în general, se găsește în alimente procesate, cum ar fi: băuturi nealcoolice, băuturi pe bază de fructe, produse lactate, cereale și deserturi. În cantități mari, zahărul adăugat nu aduce niciun fel de beneficiu, dimpotrivă.

Important! Zahărul adăugat este prezent și în produse mai puțin suspecte, cum ar fi condimentele, sosurile de salată, marinatele și laptele de ovăz sau de migdale.

Câteva exemple de zaharuri adăugate ar fi: zahărul brun, concentratele de suc de fructe, siropurile cu multă fructoză, mierea, zahărul de malț și  zahărul neprocesat.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Codul Rutier 2024. Interzis complet pentru șoferi. 10 LUNI fără permis
Capital.ro
Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peştii au fericire şi succes, Berbecii renasc şi au dorinţă de libertate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro