Poți curăța o ceapă în bucătărie, o poți felia sau toca și consuma în funcție de dorințe. Pentru a maximiza aroma legumei și pentru a beneficia de toate proprietățile sale, este indicat să folosești fiecare soi în mod potrivit. Playtech Știri îți arată care sunt principalele soiuri de ceapă și cum se utilizează corect.
Banala ceapă este la fel de indispensabilă în bucătărie ca untul sau ouăle – sau, de altfel, cuțitele sau farfuriile. Este un aliment ce poate fi dulce, iute, înțepător la gust și în același timp aromat. Transformă mâncarea complet, depășind simpla subzistență și făcând-o plăcută la gust.
Nutrițional, ceapa nu contribuie semnificativ la starea sănătoasă a organismului. Sigur, are câteva vitamine și minerale, dar nimic care să fie mai abundent decât în cazul altor alimente obișnuite.
Nu este un ingredient obligatoriu în nicio rețetă, cum ar fi sarea. Trebuie să recunoaștem totuși că niciun preparat nu ar mai avea același gust în absența cepei. Putem spune că această legumă, atât de des subapreciată, este de fapt un lux culinar, după cum dovedesc toate stilurile de gătit din lume.
Ceapa poate fi folosită în arta culinară în formă prăjită, la grătar, murată, caramelizată, feliată subțire sau tăiată și servită crudă în salate, sandvișuri, sosuri sau ca garnitură pentru diverse preparate. Pe scurt, putem spune că leguma este una dintre cele mai versatile în bucătărie.
Înrudită cu usturoiul, arpagicul, eșalota și prazul, ceapa prezintă atât bulb, cât și tulpină comestibilă. Poate fi cultivată în grădină sau cumpărată de la piață sau supermarket. În cel din urmă caz, vorbim de multe ori despre legumă importată (China produce cea mai mare cantitate de ceapă).
Pe piața comercială există numeroase tipuri de ceapă. China produce multe dintre ele. Ca paranteză, nu China este țara care exportă cea mai multă ceapă, ea folosind recolta pentru hrănirea propriei populații, apoi pentru export. Olanda este statul care exportă cea mai mare cantitate a acestei legume.
La raionurile de legume din supermarketuri sunt expuse numeroase soiuri de ceapă dintre care poți alege. Pentru a beneficia la maximum de proprietățile legumei, trebuie să știi cum să le deosebești. Ceapa poate fi de diferite feluri, iar utilizările sale pot varia astfel:
Bineînțeles, poți folosi sortimente de ceapă de diverse feluri în scopuri diferite de cele expuse anterior, însă rezultatul final nu va maximiza proprietățile legumei.