Diferențele dintre murăturile în oțet și murăturile în saramură. Care sunt mai sănătoase, de fapt
Majoritatea gospodinelor, cu ceva vreme înainte de Crăciun și Revelion, se apucă de pus murături. Fie că vorbim de murăturile în oțet sau în saramură, toate sunt extrem de bune, ca și garnitură. Dar, știi care sunt diferențele dintre murăturile în oțet și murăturile în saramură? Ai idee care sunt mai sănătoase, de fapt? La aceste întrebări încercăm să răspundem în cele urmează.
E timpul pentru murăturile în oțet sau în saramură
Există o mare varietate de alimente pe care oamenii le pun la murat. De la produse vegetale fermentate până la castraveții în saramură. Murăturile sunt de departe cel mai răspândit aliment în România, mai ales în această perioadă.
Dar, în același timp, se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare și în multe restaurante. Ceea ce se știe clar este că murăturile în oțet și murăturile în saramură au o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, murăturile pot, de asemenea, să afecteze unele persoane în mod negativ.
Vezi și: Trucul genial prin care conopida murată nu se va mai înnegri. Ce să folosești, de fapt
Care sunt diferențele dintre murăturile în oțet și murăturile în saramură
Ambele preparate sunt la fel de gustoase. O primă diferență este că murăturile în oțet (după cum spune și numele), se prepară cu oțet, iar murăturile în saramură se prepară cu saramură și trec prin fermentație datorită bacteriilor care se găsesc în mod natural în și pe legume.
Dar murăturile în oțet și murăturile în saramură sunt reprezentate de proprietățile lor probiotice. Murăturile în oțet nu vor deține nici pe departe atât de mult potențial de bacterii benefice ca murăturile în saramură.
Murăturile în saramură sunt considerate un aliment probiotic. De fapt, înseamnă că acestea conțin tulpini de bacterii benefice. În cazul acestor murături, dacă sunt consumate des, pot contribui la populația și diversitatea microbiomului nostru intestinal.
Dar, știai că murăturile în oțet sau în saramură au aportul lor la sănătatea organismului? Nu numai că sunt delicioase, dar sunt pline de minerale, vitamine și bacterii bune.
Murăturile au o concentrație mare de vitamine, cum ar fi vitamina K, vitamina C și vitamina A. Acest lucru se datorează faptului că apa este extrasă din murături de saramura sărată în care sunt murate. Alimentele fermentate sunt cunoscute pentru că vă mențin intestinul sănătos.
Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor murate și în saramură
- Ajută la digestie – S-ar putea să te descurajeze să auzi că alimentele fermentate au bacterii vii în ele, dar nu-ți face griji, sunt bacterii bune. Cunoscute sub numele de probiotice, se crede că ajută la sănătatea digestivă.
- Controlul glicemiei – Se crede că saramura pe bază de oțet din murături ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Nivelurile stabile de glucoză previn senzația de foame intensă și frânează vârfurile de zahăr din sânge.
- Combate bolile – Legumele sunt bogate în antioxidanți care stimulează sistemul imunitar, indiferent cum le-am mura.
Am putea dezbate la nesfârșit care dintre cele două, murăturile în oțet sau în saramură, au cel mai mare aport de sănătate. În final, indiferent de care am vorbi, sunt sănătoase, atâta timp cât nu se fac excese. Poftă bună și Crăciun Fericit!