10 feb. 2024 | 15:22

Diferențele dintre granola și muesli. Este una mai sănătoasă decât alta? Ce spun nutriționiștii

Diverse
Diferențele dintre granola și muesli. Este una mai sănătoasă decât alta? Ce spun nutriționiștii
Diferențele dintre granola și muesli. Este una mai sănătoasă decât alta? Ce spun nutriționiștii

Probabil că ați văzut muesli și granola pe același raion în supermarket și v-ați gândit că sunt unul și același produs. De precizat că ambele sunt benefice, mai ales dacă sunteți în căutarea unor opțiuni rapide și sănătoase pentru micul dejun. Puțini sunt, însă, cei care știu diferențele dintre cele două.

Diferența dintre muesli și granola

Muesli și granola sunt două tipuri populare de cereale pe bază de ovăz, create pentru a oferi un aport nutritiv suplimentar în dietă.  Majoritatea ingredientelor folosite în ambele sunt similare, incluzând fulgi de ovăz, nuci precum migdale sau nuci, fructe uscate cum ar fi stafidele sau caisele, și semințe precum semințele de chia sau susan.

Uneori, pot fi adăugate și alte cereale, cum ar fi orzul sau quinoa. Personalizarea acestora este ușoară prin adăugarea de ingrediente suplimentare, cum ar fi nuci sau fructe proaspete. Diferențele principale între cele două constau în modul în care sunt preparate și servite. Granola, inventată de medicul american James Caleb Jackson în 1863, conține adesea uleiuri și zaharuri adăugate, care îi conferă o textură crocantă și este coaptă înainte de servire.

Vezi și: Laptele de ovăz sau laptele de migdale? Ce avantaje și dezavantaje are fiecare băutură

Pe de altă parte, muesli, creat de medicul și nutriționistul elvețian Maximillian Bircher-Benner în 1959, este servit de obicei negătit și nu conține în mod obișnuit zahăr sau uleiuri adăugate. Astfel, gustul și textura celor două cereale sunt diferite.

Servirea lor este, de asemenea, distinctă. Granola este gata de consum direct din pachet și poate fi servită ca atare sau alături de lapte sau iaurt, în timp ce muesli este de obicei înmuiat peste noapte în lapte sau suc și servit dimineața, asemănător cu ovăzul peste noapte. Muesli poate fi savurat atât cald, cât și rece, în timp ce granola este servită exclusiv rece.

Ce este mai sănătos: Granola sau Muesli?

Granola și muesli, două alegeri populare pentru micul dejun sau gustare, sunt adesea percepute ca fiind echivalente din punct de vedere nutritional, deoarece ambele sunt produse din aceleași ingrediente de bază. Cu toate acestea, în realitate, există diferențe semnificative între aceste două opțiuni atunci când vine vorba de valoarea lor nutritivă și de impactul asupra sănătății.

În primul rând, muesli-ul, în forma sa simplă și neadulterată, este de obicei considerat mai sănătos decât granola. De ce? Deoarece muesli-ul conține în mod tradițional mai puține grăsimi și zahăr în comparație cu omologul său crocant.

Această varietate mai scăzută de grăsimi și zahăr face din muesli o alegere ideală pentru cei care doresc să mențină sau să îmbunătățească starea lor de sănătate.

Cu toate acestea, nu orice pachet de muesli este la fel. Atunci când este amestecat cu suc sau este încărcat cu fructe uscate, nivelurile de zahăr, calorii și carbohidrați pot crește semnificativ, aducându-l în zona de risc în ceea ce privește impactul său asupra sănătății.

Citește și: Cum faci corect clătite cu făină de ovăz, de fapt. Ce truc dă un gust genial aluatului

Prin urmare, este important să citiți cu atenție etichetele pentru a evalua conținutul de zahăr și alegeți variantele mai sărace în zahăr sau chiar să vă pregătiți propriul muesli pentru a avea control asupra ingredientelor.

În ceea ce privește granola, aceasta poate varia foarte mult în ceea ce privește compoziția sa nutrițională. Unele sortimente de granola pot fi bogate în grăsimi și zahăr, adăugând calorii și aditivi inutili dietelor noastre. Adesea, grăsimile adăugate, precum uleiurile vegetale, și îndulcitorii, cum ar fi siropul de porumb, pot transforma ceea ce ar fi putut fi o opțiune sănătoasă într-un desert de dimineață.

Chiar și granola, aparent sănătoasă, poate ascunde capcane în ingrediente precum ciocolata și alți indulcitori. Astfel, consumatorii sunt încurajați să fie conștienți de ceea ce cumpără și să aleagă variantele de granola care au un conținut mai scăzut de zahăr și grăsimi, sau să opteze pentru rețete făcute acasă pentru a controla exact ceea ce pun în bolul lor de mic dejun.

Ce beneficii aduce muesli pentru organism

Muesliul este o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre alimentare. Cerealele integrale din compoziție oferă carbohidrați complecși, esențiali pentru energie și funcționarea optimă a organismului. De asemenea, semințele și fructele uscate adaugă o varietate de nutrienți, cum ar fi vitaminele E și B, fierul și calciul.

Fibrele alimentare din cerealele integrale și fructele uscate din muesli contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv. Acestea ajută la prevenirea constipației, reglează tranzitul intestinal și promovează o digestie sănătoasă în general.

Datorită conținutului său ridicat de fibre și carbohidrați complecși, muesliul poate oferi o senzație de sațietate pe termen lung. Consumul regulat poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la menținerea greutății corporale în limite sănătoase.

Află și: Nu mai mânca cereale la micul dejun. Cu ce alimente le poți înlocui, așa vei avea energie toată ziua

Nutrienții din muesli furnizează energie constantă organismului, ceea ce poate fi benefic pentru performanța fizică și cognitivă. Consumul acestui aliment poate contribui la creșterea capacității de concentrare, îmbunătățirea memoriei și menținerea unei stări de spirit pozitive.

Studiile au arătat că o dietă bogată în cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și anumite tipuri de cancer. Muesliul, fiind o sursă excelentă de cereale integrale, poate fi inclus într-o alimentație echilibrată pentru a sprijini sănătatea pe termen lung.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Horoscopul de dragoste pentru 21 noiembrie. Începe sezonul Săgetătorului
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Adio, plăți cu cardul în România. Cu ce le vor înlocui băncile: Oamenii s-au obișnuit
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro