Te-ai întrebat vreodată prin ce diferă ciorba de pui a la grec de cea rădăuțeană, în condițiile în care aspectul este aproape identic? Ei bine, în acest articol vei găsi răspunsul la curiozitatea ta. Află cum se prepară fiecare rețetă și ce le deosebește, sigur nu ți-a spus nimeni aceste secrete. Data viitoare, când vei dori să prepari supa preferată a familiei, vei ști clar ingredientele și modul de preparare.
Știai că ciorba rădăuțeană a fost preparată prima dată în anii ’70, în municipiul Rădăuți din județul Suceava? De aici și numele acestui fel de mâncare gustos și foarte sănătos. Gospodina care a inventat rețeta se numește Cornelia Dumitrescu, care, la rugămintea soțului, a gătit o ciorbă de burtă, dar cu pui. Zeama a la grec constă dintr-o combinație de ouă bătute și lămâie, amestecată în supa fierbinte de pui.
Potrivit istoricilor, originile supei a la grec provin din sudul Europei, sugerând că rețeta a călătorit în Grecia cu evrei sefarzi. Pe timpuri, ciorba nu se acrea cu lămâie, ci cu sucul strugurilor necopți. Citricile au devenit populare în Marea Mediterană abia în jurul secolului al X-lea, luând naștere supa de pui a la grec. Care este modul lor de preparare?
Pentru ciorba rădăuțeană ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 pui întreg de un kg; două rădăcini de pătrunjel; 4 morcovi; două rădăcini de păstârnac; două cepe; o ţelină mică; un ardei; 3 linguriţe de sare și piper boabe (o linguriţă); 500 de grame de smântână grasă (minim 20%); 4 – 5 gălbenuşuri proaspete și două linguri de făină cu vârf. Pentru un gust acru, poţi folosi oţet (după gust) şi 4 – 6 căţei de usturoi zdrobiţi bine.
Tranşează bine puiul şi curăță legumele, fără a le tăia, deoarece le vei scoate la final din ciorbă. Într-o oală mare de supă pune puiul şi umple-o cu apă până la buză, adăugând trei linguriţe de sare. Lasă pe foc mic până ajunge la fierbere, scoate spuma formată, apoi pune legumele şi piperul. Asta este tot.
Pentru ciorbă de pui a la grec: 1 kg carne de pui cu piele şi oase; 3 morcovi tăiaţi în cuburi; o rădăcină de pătrunjel; o rădăcină de păstârnac; o ţelină mică; o ceapă medie; sare și piper; două linguri ulei și 100 de grame de orez. Poți drege supa cu smântână, gălbenuş proaspăt, suc de lămâie, mărar şi pătrunjel proaspete.
Toacă legumele cubulețe, după care călește-le la foc mic, ceapa trebuie să rămână crudă. Pune carnea de pui în oala plină cu apă şi las-o pe foc, turnând două linguriţe de sare. Când dă în clocot, îndepărtează spuma. Adaugă zarzavaturile, ceapa și câteva boabe de piper, lăsând să fiarbă 30 de minute, la foc mediu. Scoate carnea și dezoseaz-o mărunt, după care pune-o din nou în oală. Toarnă orezul spălat și așteaptă să fiarbă.
Între timp, amestecă smântâna cu gălbenuşul, adăugând un polonic de supă, după care răstoarnă pasta în oală, fără ca oul să se strice. Lasă să clocotească, apoi stinge focul. Adaugă usturoiul pisat în momentul în care pui orezul.