Diferențele dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt. Doar așa pot fi utilizate corect

de: Năstase Mirabela
04 04. 2022

Ce diferențe există între bicarbonatul de sodiu și praful de copt și cum pot fi utilizate corect cele două ingrediente. Atât bicarbonatul de sodiu, cât și praful de copt sunt agenți de fermentare. Este adevărat, cele două substanțe sunt folosite ca să ajute produsele de patiserie să crească, însă adesea oamenii confundă cele două prafuri.

Diferențele dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt folosite, de obicei, în bucătărie, însă cele două prafuri mai pot fi folosite și în alte scopuri. Dar pentru a afla care este diferența dintre ele, trebuie mai întâi să afli exact care este contribuția fiecărei substanțe în parte. Bicarbonatul de sodiu este un agent de fermentare utilizat în produsele de panificație, la prăjituri, brioșe și fursecuri. Pulberea albă este în mod natural alcalină sau bazică.

Bicarbonatul de sodiu devine activ însă când este combinat atât cu un ingredient acid, cât și cu unul lichid. La activare, se produce un proces chimic, iar dioxidul de carbon iese la suprafață și permite produselor de patiserie să crească și să devină mai pufoase.

Praful de copt este un agent de fermentare complet, fapt care înseamnă că conține atât baza (bicarbonat de sodiu), dar și acidul necesar pentru ca produsul să crească. În praful de copt se găsește amidonul de porumb. El este adăugat ca tampon, pentru a împiedica activarea acidului și a bazei în timpul depozitării.

În mod similar cu felul în care bicarbonatul de sodiu reacționează cu apa și cu un ingredient acid, acidul din praful de copt reacționează cu bicrabonatul de sodiu, eliberând dioxid de carbon odată ce este combinat cu un lichid.

Bicarbonatul de sodiu se utilizează în rețetele care includ și un ingredient acid. În schimb, praful de copt se utilizează atunci când rețeta nu include un ingredient acid, întrucât praful include deja acidul necesar ca să producă dioxid de carbon. Amestecurile de produse de panificație pot însă să varieze în ceea ce privește nivelul de aciditate. Ca să producă un produs de panificație bun, trebuie să găsești echilibrul potrivit între acid și bază.

Ce se întâmplă dacă înlocuiești praful de copt cu bicarbonat de sodiu

În ce privește rețetele, există unele în care ai nevoie atât de bicarbonat de sodiu, cât și de praf de copt. Se întâmplă uneori să ai nevoie de rețeta să conțină un acid care trebuie să fie compensat de bicarbonatul de sodiu, dar care poate să nu fie suficient pe cont propriu.

Schimbarea prafului de copt cu bicarbonat de sodiu nu va necesita însă ingrediente necesare, însă trebuie să știi că bicarbonatul de sodiu este mult mai puternic decât praful de copt. Astfel, vei avea nevoie de aproximativ trei ori mai mult praf de copt decât de bicarbonat de sodiu, ca să creeze aceeași capacitate de creștere.

Înlocuirea poate face însă ca produsul final să aibă un gust amar, iar dacă rețeta solicită praf de copt și tu ai la îndemână bicarbonat de sodiu, este posibil să îl poți înlocui, însă trebuie să incluzi intrediente suplimentare. Ca și regulă generală, circa 1 linguriță de praf de copt echivalează cu un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu.