În ultimii ani, stilul de viață vegan a devenit din ce în ce mai răspândit la noi în țară. Tot mai des întâlnim persoane care aleg evitarea alimentelor și în general a produselor de origine animală. Nici persoanele care țin post nu sunt de neglijat. Așadar, astăzi vă arătăm diferența dintre vegan și de post. Cu siguranță nu le știați!
Pentru anumite persoane, veganismul este un stil de viață, implicând grija pentru planetă și pentru animale. În schimb, postul se concentrează, în principal, asupra restricțiilor alimentare pentru o anumită perioadă de timp.
Totuși, veganismul și postul sunt două stiluri de viață distincte care pot avea beneficii semnificative pentru sănătate. De regulă, celebritățile și sportivii de elită sunt vegani.
Veganismul nu este deloc un concept nou, ci își are originile în India încă de acum 5000 ani. Totodată, el nu a fost străin nici filozofilor greci sau poeților romani din antichitate. Însă, în societatea modernă, a început să se bucure de popularitate semnificativă abia în ultimele decenii.
Știi care este diferența dintre vegan și de post? Veganismul este un stil de viață care se concentrează pe excluderea oricărei forme de produse de origine animală. În afară de a exclude produsele de origine animală, veganii pot mânca și alte alimente, cum ar fi legume, fructe, cereale, nuci și semințe. De asemenea, veganii încearcă să evite produsele care au fost testate pe animale sau produsele care conțin ingrediente de origine animală.
Cea mai mare diferență dintre veganism și post este datorată de ceea ce consumă persoana în cauză. Veganismul este un stil de viață pentru care se evită consumul oricăror produse de origine animală, inclusiv lapte, ouă, brânză și produse din carne.
Postul, pe de altă parte, este o practică religioasă sau spirituală, care presupune limitarea sau chiar abstinența de la anumite alimente de origine animală pentru o perioadă de timp.
Postul poate fi practicat pentru o perioadă scurtă sau lungă de timp, în funcție de spiritualitatea fiecărei persoane. Cel mai mare post de peste an este Postul Paștelui, care durează 40 de zile. În această perioadă, oamenii nu mănâncă produse de origine animală, precum lapte, ouă, brânză.
Este bine de știu că o dietă vegană poate cuprinde tot felul fructe, legume, nuci, cereale, semințe, leguminoase, pe care le putem combina în diverse combinații alimentare. În plus, o persoană vegană poate deveni o activistă pentru drepturile animalelor și va face orice pentru a evita eliminarea produselor din carne.
Pentru că tot mai multe persoane au devenit vegane, restaurante din România au început să-și adapteze meniurile în funcție de cereri. De exemplu, putem găsi burger și nuggets vegan, salată de boeuf vegană, supă cremă de legume și multe altele.
Este bine cunoscut faptul că fructele și legumele nu îngrașă precum carnea, smântâna sau brânza. Cu toate acestea, nu este recomandat să treceți la un stil de viață vegan dacă doriți să scăpați de câteva kilograme în plus. Important este să mâncați echilibrat pentru a nu depăși greutatea dorită. De obicei, dacă vă apucați de o dietă vegană, există șansele să renunțați imediat ce dați de greu, mai ales dacă vi se face poftă de un hamburger sau o pizza cu de toate.