Ce se va întâmpla cu economia românească în 2021 și 2022. Banca Mondială a dat vestea

Ce se va întâmpla cu economia românească în 2021 și 2022. Banca Mondială a dat vestea
Ce spune Banca Mondială despre economia României din 2021 și 2022

Conform unui raport cu privire la perspectivele economiei mondiale publicat marți de Banca Mondială, economia României ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,5%, după o contracție de 5% în 2020, pentru ca în 2022 creșterea economică să accelereze până la 4,1%.

Ce se va întâmpla cu economia românească în 2021 și 2022

Pe de altă parte, în luna octombrie a anului trecut, Banca Mondială prognoza că economia țării noastre se va contracta cu 5,7% în 2020, însă va înregistra o relansare de 4,9% în 2021.

Cu privire la regiunea Europa și Asia Centrală (ECA), în care este inclusă și România, Banca Mondială se așteaptă ca economia acesteia să înregistreze un avans moderat de 3,3% anul acesta și subliniază că acest scenariu este condiționat de distribuția unui vaccin eficient la începutul lui 2021 în economiile avansate, pe marile piețe emergente precum și în economiile în curs de dezvoltare, inclusiv în Rusia, și în a doua parte a anului și în alte ţări.

Însă, acest scenariu pleacă de la ipoteza că tensiunile geopolitice nu vor crește în această regiune.

Evoluția poate fi afectată de distribuirea unui vaccin

De asemenea, Banca Mondială și-a revizuit în scădere și prognozele în privința creșterii economice mondiale înregistrată în 2021, de la 4.2% cât estima anterior până la 4%, după o contracție de 4,3% în 2020, avertizând totodată că o creștere a cazurilor de infecție cu coronavirus și întârzierile în distribuirea vaccinurilor ar putea limita revenirea din acest an la doar 1.6%.

”Pentru a depăși impactul pandemiei este nevoie de eforturi pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, a crește flexibilitatea pe piața muncii și a consolida transparența și guvernanţa”, a declarat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.

Perspectivele pe termen scurt sunt foarte incerte

De asemenea, Banca Mondială avertizează că sunt foarte incerte perspectivele pe termen scurt și că sunt posibile diferite scenarii.

”Un scenariu pesimist, în care infecțiile continuă să crească şi lansarea vaccinului este întârziată, ar putea limita expansiunea globală la 1,6% în 2021.

În schimb, un scenariu optimist în care pandemia este controlată cu succes și vaccinarea se face cu rapiditate, creșterea economiei mondiale ar putea accelera până la 5%”, se arată în cel mai recent raport al Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.

Banca Mondială, una dintre cele mai mari surse de finanțare și expertiză pentru statele în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide și complexe pentru a ajuta aceste țări să își consolideze reacția faţă de provocările generate de pandemia de coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI