Site-ul de investigații RiseProject a publicat o anchetă care vizează averea lui Dan Barna, ce dezvăluie că frauda și conflictele de interese i-au fost piloni. Prezidențiabilul USR-PLUS a agonisit de-a lungul anilor, dar acum?
Dan Barnă, președintele partidului care a inițiat campania ”Fără Penali” în funcții publice, este dirijorul unor scheme de fraudă complexe și conflicte de interese cu fonduri UE, potrivit RiseProject, care a scos la lumină o serie de disonanțe din cariera lui Barna.
Unul dintre ele ar fi acela că, deși susține că vrea să îi întoarcă pe români în țară, el și-a clădit parcursul profesional pe seama unora nevoiți să plece. Site-ul de investigații susține că prezidențiabilul USR-PLUS s-a folosit de afacerile sociale derulate mai mult decât oamenii aflați în nevoie și și-a direcționat afacerile pe aceleași coodonate folosite de fostul președinte PSD, Liviu Dragnea.
„Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine.
Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire”, arată ancheta făcută de Rise.
Referitor la investigațiile de la Rise, Dan Barna a spus că jurnaliștii au luat la puricat proiecte pe care le-a ”atins” înainte de a intra în politică. De asemenea, el spune, într-un interviu realizat recent cu ei, că a răspuns deschis și onest la toate întrebările.
„Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înţeles că au investigat proiecte pe care le-am desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor şi consultant în domeniul fondurilor europene. Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanţare europeană. E un risc inerent şi asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat”, a declarat Barna.