„Dezastrul roșu” din 1988 l-a demascat pe Ceaușescu: filmul realizat pe ascuns

Autor: Redacția - 12:25, 20 iun. 2019
Nicolae Ceaușescu se temea de numărul 7 din cauza zilei în care a fost înmormântată mama sa

„Dezastrul roșu” este filmul care care l-a demascat pe Nicolae Ceaușescu în Occident. Realizat de regizorul belgian Josy Dubie și filmat în mare parte cu o cameră ascunsă, documentarul a scos la lumină fața nevăzută a comunismului în România. După această producție, regizorul avea să devină șef de programe audio-video al ONU.

„Dezastrul roșu”, documentarul care l-a demascat pe Nicolae Ceaușescu

Josie Dubie a încercat timp de un an să obțină autorizație de filmare, dar a fost refuzat și în cele din urmă a filmat pe ascuns, ca turist în România. Bărbatul s-a întâlnit cu Doina Cornea la Cluj și a primit de la aceasta o păpușă, care apare și în film și în care se afla o scrisoare deschisă către Nicolae Ceaușescu. Scrisoarea a fost citită ulterior la Europa Liberă.

După foarte multe peripeții prin România, belgianul a reușit să scoată filmul din țară. A mers la Paris, unde a obținut sprijin pentru a realiza comentariul filmului și traducerile. Ceea ce a rezultat a fost un real șoc pentru toată Europa. Fostul dictator, care era văzut drept unul dintre cei care se opuneau Moscovei, a fost demascat. La scurt timp, Parlamentul European a organizat o dezbatere publică, iar România a primit numeroase critici.

Vezi VIDEO AICI

Filmul a fost difuzat în majoritatea țărilor din Europa Occidentală la sfârșitul lui 1988 și începutul lui 1989. Imediat s-a declanșat în Belgia, Olanda, Franța și Elveția Operation Villages Roumains, o operațiune în urma căreia mii de sate din Occident au adoptat localități din România care riscau să dispară din cauza planului de sistematizare a mediului rural impus de Nicolae Ceaușescu.

În decembrie 1989 a avul loc Revoluția Română, care a dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI