11 oct. 2024 | 19:51

Dezastrul descoperit de ANPC în 450 de grădinițe. Copiii petrec ore întregi în adevărate focare de mizerie

News
Dezastrul descoperit de ANPC în 450 de grădinițe. Copiii petrec ore întregi în adevărate focare de mizerie
Grădinițe amendate de ANPC

Un control amplu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în grădinițele din România a scos la iveală un număr alarmant de nereguli în unitățile educaționale destinate celor mai mici dintre noi. În perioada 2-13 septembrie 2024, inspectorii ANPC au verificat peste 450 de grădinițe cu program prelungit, atât particulare, cât și de stat, din mai multe zone ale țării. Rezultatele controlului au fost îngrijorătoare, constatându-se că mai mult de jumătate dintre acestea nu respectau normele de igienă și siguranță.

Grădinițele, locuri de formare sau pericole ascunse?

În urma controalelor, s-au dat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei și s-au dispus măsuri drastice pentru remedierea deficiențelor. În plus, un număr semnificativ de produse alimentare au fost retrase definitiv din uz, iar mai multe grădinițe au fost temporar suspendate până la aducerea spațiilor și serviciilor la standardele legale.

Pentru părinți, grădinițele sunt văzute ca locuri sigure în care copiii lor pot învăța, se pot dezvolta și pot petrece timpul într-un mediu sănătos și prietenos. Totuși, rezultatele controalelor ANPC pun sub semnul întrebării această percepție. Copiii petrec ore întregi în aceste instituții, mânâncă, dorm, folosesc toaletele, mobilierul și jucăriile puse la dispoziție. Din păcate, inspectorii au descoperit că, în multe cazuri, aceste condiții sunt departe de a fi ideale.

Printre neregulile raportate s-au numărat prezența gândacilor în zonele de alimentație, echipamente de gătit neigienizate, spații frigorifice cu depuneri de praf și rugină și instalații electrice neizolate. În multe grădinițe, pereții erau acoperiți de igrasie, vopseaua era exfoliată, iar echipamentele de joacă erau stricate sau nesigure.

Un aspect deosebit de alarmant a fost condiția precară a echipamentelor și mobilierului din grădinițe. Jucăriile și obiectele cu care copiii interacționează zilnic prezentau uzură avansată, iar în unele cazuri, erau periculoase pentru utilizare. Inspectorii au constatat și lipsa de igienizare corespunzătoare a spațiilor comune, inclusiv a băilor și a bucătăriilor.

Măsuri și sancțiuni aplicate de ANPC

După evaluările făcute în timpul controalelor, ANPC a aplicat 168 de amenzi, totalizând 900.000 de lei, pentru încălcarea normelor de siguranță și igienă în grădinițele controlate. Totodată, autoritățile au dispus oprirea definitivă a utilizării a 300 de kilograme de produse alimentare în valoare de aproximativ 7.000 de lei, produse considerate improprii pentru consum.

De asemenea, pentru 16 operatori economici, prestarea serviciului a fost oprită temporar, iar alți 29 de operatori au fost nevoiți să remedieze rapid deficiențele constatate pentru a putea relua activitatea. ANPC a subliniat că aceste măsuri sunt menite să asigure protecția și siguranța copiilor, urmărind în același timp ca toate grădinițele să se conformeze standardelor impuse de lege.

„Este de neconceput ca locurile unde copiii noștri își petrec primii ani de formare să nu ofere siguranța și condițiile esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat și îngrijit într-un mediu curat, sigur și conform normelor legale. În calitate de părinți și nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepție”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

O problemă sistemică ce necesită soluții urgente

Descoperirile făcute de ANPC în grădinițele din România ridică mari semne de întrebare cu privire la gestionarea acestor unități și la monitorizarea lor. Cum este posibil ca în grădinițele în care copiii petrec atât de mult timp să existe asemenea deficiențe grave? Este evident că problema nu este una izolată, ci mai degrabă un fenomen sistemic care afectează multe unități de educație preșcolară din țară.

Pentru ca astfel de situații să nu mai apară, este necesară o implicare mai activă din partea autorităților și o mai bună supraveghere a condițiilor în care sunt întreținute aceste spații. Nu este vorba doar despre curățenie și siguranță, ci și despre respectarea unor standarde de bază care să asigure o dezvoltare sănătoasă a copiilor.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este modul în care părinții sunt informați despre starea grădinițelor în care își înscriu copiii. În multe cazuri, părinții nu au acces la informații clare privind controalele de igienă sau măsurile de siguranță implementate. Transparentizarea acestor informații ar putea încuraja părinții să fie mai atenți și să ia decizii informate atunci când aleg o grădiniță pentru copiii lor.

Reacția publicului și a autorităților

Știrile despre neregulile descoperite în grădinițele din România au generat reacții puternice în rândul părinților și al publicului larg. Pe rețelele sociale, mulți părinți și-au exprimat îngrijorarea și indignarea față de condițiile precare în care sunt nevoiți să-și lase copiii zilnic.

„Nu pot să cred că în grădinița unde copilul meu merge de doi ani s-au găsit asemenea probleme. Ne gândim să ne mutăm copilul, dar nu știm dacă alte grădinițe sunt mai bune”, a declarat o mamă din București.

Alte persoane au cerut măsuri mai drastice din partea autorităților, inclusiv sancțiuni mai severe pentru grădinițele care pun în pericol siguranța copiilor.

În acest context, președintele ANPC, Sebastian Hotca, a dat asigurări că verificările vor continua și că autoritățile nu vor ezita să aplice sancțiuni și mai aspre acolo unde este necesar.

„ANPC își va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija și atenția cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor”, a subliniat Hotca.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Rețeta Jasmilei pentru ciocolata Dubai. Care este marele secret
EVZ.ro
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Spynews
UE a dat ordin. Vine pedeapsa pentru România. Românii vor plăti din proprii bani
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ea este tânăra care colecționează păpuși bântuite. Ce experiențe a trăit cu aceste obiecte care pe alții îi înspăimântă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro