11 oct. 2024 | 19:51

Dezastrul descoperit de ANPC în 450 de grădinițe. Copiii petrec ore întregi în adevărate focare de mizerie

News
Dezastrul descoperit de ANPC în 450 de grădinițe. Copiii petrec ore întregi în adevărate focare de mizerie
Grădinițe amendate de ANPC

Un control amplu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în grădinițele din România a scos la iveală un număr alarmant de nereguli în unitățile educaționale destinate celor mai mici dintre noi. În perioada 2-13 septembrie 2024, inspectorii ANPC au verificat peste 450 de grădinițe cu program prelungit, atât particulare, cât și de stat, din mai multe zone ale țării. Rezultatele controlului au fost îngrijorătoare, constatându-se că mai mult de jumătate dintre acestea nu respectau normele de igienă și siguranță.

Grădinițele, locuri de formare sau pericole ascunse?

În urma controalelor, s-au dat amenzi în valoare totală de 900.000 de lei și s-au dispus măsuri drastice pentru remedierea deficiențelor. În plus, un număr semnificativ de produse alimentare au fost retrase definitiv din uz, iar mai multe grădinițe au fost temporar suspendate până la aducerea spațiilor și serviciilor la standardele legale.

Pentru părinți, grădinițele sunt văzute ca locuri sigure în care copiii lor pot învăța, se pot dezvolta și pot petrece timpul într-un mediu sănătos și prietenos. Totuși, rezultatele controalelor ANPC pun sub semnul întrebării această percepție. Copiii petrec ore întregi în aceste instituții, mânâncă, dorm, folosesc toaletele, mobilierul și jucăriile puse la dispoziție. Din păcate, inspectorii au descoperit că, în multe cazuri, aceste condiții sunt departe de a fi ideale.

Printre neregulile raportate s-au numărat prezența gândacilor în zonele de alimentație, echipamente de gătit neigienizate, spații frigorifice cu depuneri de praf și rugină și instalații electrice neizolate. În multe grădinițe, pereții erau acoperiți de igrasie, vopseaua era exfoliată, iar echipamentele de joacă erau stricate sau nesigure.

Un aspect deosebit de alarmant a fost condiția precară a echipamentelor și mobilierului din grădinițe. Jucăriile și obiectele cu care copiii interacționează zilnic prezentau uzură avansată, iar în unele cazuri, erau periculoase pentru utilizare. Inspectorii au constatat și lipsa de igienizare corespunzătoare a spațiilor comune, inclusiv a băilor și a bucătăriilor.

Măsuri și sancțiuni aplicate de ANPC

După evaluările făcute în timpul controalelor, ANPC a aplicat 168 de amenzi, totalizând 900.000 de lei, pentru încălcarea normelor de siguranță și igienă în grădinițele controlate. Totodată, autoritățile au dispus oprirea definitivă a utilizării a 300 de kilograme de produse alimentare în valoare de aproximativ 7.000 de lei, produse considerate improprii pentru consum.

De asemenea, pentru 16 operatori economici, prestarea serviciului a fost oprită temporar, iar alți 29 de operatori au fost nevoiți să remedieze rapid deficiențele constatate pentru a putea relua activitatea. ANPC a subliniat că aceste măsuri sunt menite să asigure protecția și siguranța copiilor, urmărind în același timp ca toate grădinițele să se conformeze standardelor impuse de lege.

„Este de neconceput ca locurile unde copiii noștri își petrec primii ani de formare să nu ofere siguranța și condițiile esențiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat și îngrijit într-un mediu curat, sigur și conform normelor legale. În calitate de părinți și nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepție”, a declarat Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC.

O problemă sistemică ce necesită soluții urgente

Descoperirile făcute de ANPC în grădinițele din România ridică mari semne de întrebare cu privire la gestionarea acestor unități și la monitorizarea lor. Cum este posibil ca în grădinițele în care copiii petrec atât de mult timp să existe asemenea deficiențe grave? Este evident că problema nu este una izolată, ci mai degrabă un fenomen sistemic care afectează multe unități de educație preșcolară din țară.

Pentru ca astfel de situații să nu mai apară, este necesară o implicare mai activă din partea autorităților și o mai bună supraveghere a condițiilor în care sunt întreținute aceste spații. Nu este vorba doar despre curățenie și siguranță, ci și despre respectarea unor standarde de bază care să asigure o dezvoltare sănătoasă a copiilor.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este modul în care părinții sunt informați despre starea grădinițelor în care își înscriu copiii. În multe cazuri, părinții nu au acces la informații clare privind controalele de igienă sau măsurile de siguranță implementate. Transparentizarea acestor informații ar putea încuraja părinții să fie mai atenți și să ia decizii informate atunci când aleg o grădiniță pentru copiii lor.

Reacția publicului și a autorităților

Știrile despre neregulile descoperite în grădinițele din România au generat reacții puternice în rândul părinților și al publicului larg. Pe rețelele sociale, mulți părinți și-au exprimat îngrijorarea și indignarea față de condițiile precare în care sunt nevoiți să-și lase copiii zilnic.

„Nu pot să cred că în grădinița unde copilul meu merge de doi ani s-au găsit asemenea probleme. Ne gândim să ne mutăm copilul, dar nu știm dacă alte grădinițe sunt mai bune”, a declarat o mamă din București.

Alte persoane au cerut măsuri mai drastice din partea autorităților, inclusiv sancțiuni mai severe pentru grădinițele care pun în pericol siguranța copiilor.

În acest context, președintele ANPC, Sebastian Hotca, a dat asigurări că verificările vor continua și că autoritățile nu vor ezita să aplice sancțiuni și mai aspre acolo unde este necesar.

„ANPC își va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija și atenția cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor”, a subliniat Hotca.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Se dau TICHETE de 500 de LEI pentru foarte MULȚI ROMÂNI! Banii se dau pe 18 NOIEMBRIE
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro