Pandemia de coronavirus a închis multe sectoare de activitate, iar unele dintre ele nici acum nu produc. Astfel că statul le-a oferit societăților un ajutor și le-a plătit angajaților șomajul tehnic.
Menționăm că în perioada stării de urgență au fost un milion de contracte suspendate. Iată, așadar, câți s-au mai întors la serviciu.
Pe data de 16 martie, România a intrat în stare de urgență. Astfel, s-au închis hotelurile, restaurantele, terasele, saloanele de înfrumusețare și alte servicii.
Singurele care au mai funcționat în această perioadă au fost farmaciile, supermarket-urile și magazinele care vând electrice și electrocasnice, dar doar cu livrare la domiciliu.
În rest, s-a tras oblonul, iar pe lângă domeniile afectate direct, au existat și altele care au avut de suferit. De aceea, până în data de 15 mai, când s-a ieșit din starea de urgență, au existat peste un milion de contracte de muncă suspendare, angajații fiind plătiți de stat cu șomajul tehnic, iar peste 250.000 încetate.
Chiar dacă ne aflăm în stare de alertă și o parte dintre activități au fost reluate, numărul contractelor de muncă suspendate este ridicat.
Conform Ministerului Muncii, pe data de 21 mai, sunt înregistrate 609.614, asta înseamnă că aproximativ 300.000 de români au revenit la serviciu, iar alte peste 130.00 și-au pierdut locul de muncă.
Numărul celor cărora le-au încetat contractul de muncă a crescut între timp la 397.808 persoane. Asta în condițiile în care pe 27 aprilie, spre exeplu erau 260.171, iar pe 1 aprilie, când a fost dată prima situație oficială, 155.675. Menționăm că principalele categorii afectate sunt din Industria prelucrătoare, Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și Hoteluri și restaurante. Salariații aflați în șomaj tehnic primesc în continuare, ajutorul și în iunie. Acesta reprezintă 75% din salariul brut.
Ceilalți trebuie să-și depună actele pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, timp de 6 luni, pentru a se suține până când își găsesc un nou job.