Dezastru la Dinamo în caz de retrogradare. Câți bani va pierde clubul

Dezastru la Dinamo în caz de retrogradare. Câți bani va pierde clubul
Dinamo București va pierde o sumă importantă de bani dacă va retrograda din Liga 1, lucru ce s-ar întâmpla pentru prima dată în istoria de 74 de ani a clubului

Dezastru la Dinamo în caz de retrogradare. După 74 de ani în care nu a coborât niciodată din prima divizie a țării, gruparea din Ștefan cel Mare se află la 90 de minute de o premieră negativă. Dacă nu va întoarce scorul, 0-2, din turul dublei manșe cu U. Cluj, „câinii” vor părăsi pentru prima oară în istoria lor Liga 1. Dinamo va pierde nu doar în plan sportiv, ci se va confrunta și cu o pierdere financiară în condițiile în care clubul este în insolvență.

Dezastru la Dinamo în caz de retrogradare

Dezastru la Dinamo în caz de retrogradare. Dinamo a fost învinsă de U. Cluj cu 0-2, în deplasare, în manșa tur a barajului pentru promovare/retrogradare. Elevii lui Dusan Uhrin jr. au avut două bare, dar au arătat total depășiți de clujeni.

„Am început nu atât de agresivi, nu e un rezultat atât de bun. În a doua repriză am început să jucăm mai bine, dar nu am reușit să înscriem, era important asta, mai avem 90 de minute să întoarcem rezultatul și sper să reușim să întoarcem rezultatul în retur. Am avut un discurs mai dur la pauză, am început bine a doua repriză, dar nu am reușit să marcăm.

Două bare nu ajung, a fost dificil, Cluj a jucat bine, trebuie să încercăm să întoarcem rezultatul. Jucătorii vorbesc între ei, însă trebuie să demonstreze pe teren. Atmosfera a fost frumoasă, însă nu am simțit-o pentru că m-am focusat pe meci. În retur trebuie schimbată cu siguranță agresivitatea”, a declarat Dusan Uhrin la finalul meciului.

Câți bani va pierde clubul

Dacă va retrograda, Dinamo ar intra într-un club select de mari echipe europene care au cunoscut „aerul” ligilor inferioare. Este vorba de cluburi uriașe, precum Arsenal, Liverpool, Hamburg, Juventus, AC Milan sau Rangers. Dar pierderile echipei din Ștefan cel Mare vor fi imense și în plan financiar, inclusiv din drepturile de televiziune.

În acest moment, cluburile din Liga 1 împart 28,5 milioane de euro în fiecare sezon, sumă provenită din drepturile TV. Fiecare echipă încasează o altă sumă, în funcție de locul ocupat la finalul sezonului. De exemplu, campioana primește peste 3,5 milioane de euro, iar ultimele clasate încasează puțin peste 1,5 milioane de euro. Nou-promovatele își asigură puțin peste 1 milion de euro după ce ajung în Liga 1.

Returul cu U. Cluj are loc duminică

Dacă ar retrograda, Dinamo ar spune „adio” aproape întregii sume la care are acces ca echipă de Liga 1. Sumele din drepturile TV sunt mult mai mici în Liga 2. Conform site-ului liga2.prosport. ro, un club din eșalonul secund primește circa 50.000 de euro pentru întreg sezonul. Televiziunile oferă 600.000 de euro, iar sponsorul competiției, Casa Pariurilor, cotizează cu 200.000 de euro la suma totală.

Prin urmare, Dinamo ar pierde aproape 1,5 milioane de euro dacă va retrograda. Și asta în condițiile în care clubul este în onsolvență, iar datoriile se cifrează la aproximativ 7 milioane de euro, conform ultimului bilanț contabil. Singura veste bună, deși pradoxală, este că Dinamo a primit licența pentru a evolua în Liga 1 din partea FRF.

Dinamo își va juca șansa de a rămâne în prima divizie, duminică, 29 mai. Echipa lui Dușan Uhrin va juca returul barajului cu U. Cluj, de la ora 21.00, în „Groapă”, stadion ce urmează să fie demolat, după aceea.