Dinamo, aproape de prima retrogradare din Liga 1. În ce club select ar putea intra. Vestea bună primită de „câini”

Dinamo, aproape de prima retrogradare din Liga 1. În ce club select ar putea intra. Vestea bună primită de „câini”
Dinamo a cucerit 18 titluri de campioană de la înființarea clubului, în 1948, neretrogradând niciodată din primul eșalon

Dinamo, aproape de prima retrogradare din Liga 1. Din 1948, de la înființarea clubului, echipa de fotbal din Ștefan cel Mare a evoluat doar pe prima scenă a fotbalului românesc. Are în palmares 18 titluri și 13 Cupe ale României. Acum, „câinii roșii” sunt aproape de prima retrogradare din istorie, după 0-2 în manșa tur a barajului cu U. Cluj. Dacă va coborî în Liga a 2-a, Dinamo va intra într-un club select de mari formații europene care au cunoscut și „aerul” ligilor inferioare.

Dinamo, aproape de prima retrogradare din Liga 1

Dinamo, aproape de prima retrogradare din Liga 1. Din 1948 încoace, echipa dinamovistă nu a jucat decât în primul eșalon al fotbalului românesc unde a câștigat 18 titluri de campioană și 13 Cupe ale României. Acum, „câinii roșii” se află la un pas de Liga a 2-a.

Dinamo a pierdut cu 0-2 manșa tur a barajului pentru promovare/retrogradare contra celor de la U. Cluj. Peluza Cătălin Hîldan a transmis un mesaj de susținere a favoriților în returul ce va avea loc duminică, 29 mai, de la ora 21.00, în „Groapă”.

„Duminică începem demolarea stadionului Dinamo! Este singura șansă pentru a întoarce rezultatul. Suntem Dinamo și nu avem voie să punem capul în pământ. Respect celor care au fost la Cluj și au cântat timp de 90 de minute!

La București, ACASĂ, trebuie să umplem stadionul și să-l facem să se cutremure! Să-l facem să cadă, asemeni Ierihonului, sub strigătele și cântecele noastre!”, a anunțat PCH pe contul de Facebook.

În ce club select ar putea intra

Dinamo a fost învinsă de U. Cluj cu 0-2, în deplasare, după o partidă în care elevii lui Dusan Uhrin jr. au avut două bare, dar au arătat total depășiți de clujeni.

„Am început nu atât de agresivi, nu e un rezultat atât de bun. În a doua repriză am început să jucăm mai bine, dar nu am reușit să înscriem, era important asta, mai avem 90 de minute să întoarcem rezultatul și sper să reușim să întoarcem rezultatul în retur. Am avut un discurs mai dur la pauză, am început bine a doua repriză, dar nu am reușit să marcăm.

Două bare nu ajung, a fost dificil, Cluj a jucat bine, trebuie să încercăm să întoarcem rezultatul. Jucătorii vorbesc între ei, însă trebuie să demonstreze pe teren. Atmosfera a fost frumoasă, însă nu am simțit-o pentru că m-am focusat pe meci. În retur trebuie schimbată cu siguranță agresivitatea”, a declarat Dusan Uhrin la finalul meciului.

Vestea bună primită de „câini”

Dacă va retrograda, Dinamo ar intra într-un club select de mari echipe europene care au cunoscut „aerul” ligilor inferioare. Este vorba de cluburi uriașe, precum Arsenal, Liverpool, Hamburg, Juventus, AC Milan sau Rangers. În cazul echipei antrenate acum de Jurgen Klopp, a treia și ultima retrogradare din istoria clubului a fost echivalentul unei „renașteri” la nivel sportiv.

În sezonul 1953-1954, „cormoranii” au terminat pe ultimul loc în prima ligă, iar în eșalonul secund au stat nu mai puțin de opt ani. În 1962, după mai multe promovări ratate „la mustață”, Liverpool a revenit în primul eșalon, iar la scurt timp după a urmat cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului, cu 13 titluri, patru FA Cup, trei Cupe ale Ligii și 13 Supercupe ale Angliei, toate în intervalul 1963-1990.

Au primit licența pentru prima divizie

Dinamo ar avea-o „colegă” și pe Hamburg, fosta câștigătoare a Cupei Campionilor în 1982. La următoarea ediție, dinamoviștii au reușit să elimine echipa lui Felix Magath încă din turul 2 al aceleiași competiții, rezultat considerat cel mai important din palmaresul european al „câinilor”. La ora actuală, Hamburg încearcă să revină în Bundesliga, după trei ani. În turul barajului de promovare, au învins-o cu 1-0 pe Hertha Berlin, în deplasare, și au prima șansă.

Pe de altă parte, Dinamo a primit și o veste bună, deși paradoxală, ținând cont de situația sportivă a echipei. Conform Playsport, Federația Română de Fotbal a anunțat clubul Dinamo că a obținut licența luni, 23 mai, care le permite să participe, în anul competițional următor, în prima divizie de fotbal.

Mai rămâne ca fotbaliștii lui Dusan Uhrin jr., să reușească o remontada în fața celor de la U. Cluj și să profite de obținerea licenței, dar și de prima de 75.000 de euro promisă pentru salvarea de la retrogradare.