01 aug. 2024 | 19:42

Devine interzis chiar de azi, 1 august 2024. Noua lege care se lasă cu amenzi usturătoare

News
Devine interzis chiar de azi, 1 august 2024. Noua lege care se lasă cu amenzi usturătoare
Devine interzis chiar de azi, 1 august 2024

Joi, 1 august 2024, intră în vigoare primul act normativ de acest fel din lume: Actul european privind inteligenţa artificială. Acest regulament revoluționar are scopul de a reglementa utilizarea inteligenței artificiale (IA) în funcție de riscul pe care îl prezintă pentru oameni, în timp ce stimulează industria europeană în competiția globală cu giganții precum China și Statele Unite.

Clasificarea riscurilor și interdicțiile

Noua lege europeană face o distincție clară între diferitele niveluri de risc ale sistemelor IA. În funcție de impactul asupra drepturilor fundamentale ale oamenilor, sistemele IA sunt clasificate în patru categorii: risc inacceptabil, risc ridicat, risc de transparență și risc minim. Sistemele IA care prezintă un risc inacceptabil sunt interzise.

Acestea includ sisteme de categorizare biometrică pe baza convingerilor politice, religioase sau filosofice, precum și cele care evaluează oamenii după comportamentele și caracteristicile lor personale. De asemenea, sunt interzise sistemele capabile să manipuleze comportamentul uman sau să creeze baze de date faciale prin captarea nediscriminatorie de date.

Sistemele de recunoaștere a emoțiilor vor fi interzise la locurile de muncă și în școli, pentru a proteja intimitatea și bunăstarea oamenilor. Supravegherea în masă în spațiile publice este, în general, interzisă, cu excepția cazurilor în care organele de drept obțin autorizație judiciară prealabilă pentru utilizarea camerelor biometrice de identificare.

Reglementarea sistemelor cu risc ridicat

Sistemele IA cu risc ridicat nu vor fi interzise, dar vor fi supuse unor cerințe stricte. Acestea includ sisteme care pot influența rezultatul alegerilor sau care sunt utilizate de instituțiile financiare pentru a evalua solvabilitatea și ratingul de credit al clienților. Dezvoltatorii acestor sisteme trebuie să garanteze că respectă drepturile fundamentale ale oamenilor pentru a putea fi comercializate.

De asemenea, regulamentul impune obligații stricte pentru sistemele de inteligență artificială de uz general, cum ar fi programele ChatGPT al companiei OpenAI sau Bard al companiei Google. Aceste programe trebuie să precizeze clar dacă un text, o melodie sau o fotografie au fost generate prin inteligență artificială și să asigure că datele folosite respectă drepturile de autor.

Citește și Clienților McDonald’s nu le-a venit să creadă ce au primit când au comandat cu ajutorul AI. Compania a renunțat imediat la inteligența artificială!

Sancțiuni uriașe pentru companiile care nu respectă legea

Companiile care nu se respectă prevederile regulamentului riscă amenzi usturătoare. Încălcările legate de aplicațiile interzise pot atrage sancțiuni de până la 7% din cifra anuală de afaceri globală a companiei.

Încălcările legate de alte obligații pot fi amendate cu până la 3% din cifra de afaceri, iar furnizarea de informații incorecte poate duce la sancțiuni de până la 1,5%.

Statele membre ale UE au termen până la 2 august 2025 să desemneze autoritățile responsabile cu aplicarea legislației la nivel național. La nivel european, un nou Birou IA din cadrul Comisiei Europene va fi responsabil de implementarea și monitorizarea respectării regulamentului.

Cele mai multe prevederi ale legii vor intra în vigoare pe 2 august 2026, cu excepția interzicerii sistemelor de risc inacceptabile, care va fi aplicată în termen de șase luni, și a regulilor pentru IA de uz general, care vor intra în vigoare într-un an de zile.

Citește și Noua tehnologie de pe şosele care te va lăsa fără bani în buzunar. Cum funcţionează camerele cu inteligență artificială!

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro